1. ročník, 2. ročník, 3. ročník, Iné

nedeľa 19. októbra 2014

Ako sa dostať na medicínu?

Part 3 - Chémia

Podklady z chémie by sa hulváckym, ale pravdivým spôsobom dali zhrnúť do jednej vety: Ak viete, ako jednu blbosť nazvať aspoň ďalšími dvoma ešte debilnejšími názvami, máte vyhraté... Na tomto je založených, minimálne pocitovo, asi 83% knihy.



Chémia má oproti biológií jednu organizačnú výhodu - štruktúru kostry. Jednotlivé celky sú logicky zoradené do pekných okrúhlych čísiel. Nenájdete tu teda začiatok žiadnej kapitoly na otázke č. 593 a podobne. Drobnosť, ale poteší.

Od začiatku to pojednáva o tých všeobecných kecoch hmota, látka, pole, atóm,... no proste škaredá všeobecná chémia. Toto úvodné mučenie trvá do otázky č. 70. Vyššie od nej začína celok menom Protolytické reakcie - teda srandičky pána Brønsteda, kyseliny, zásady, pH, pOH, pK, K a kopa ďalších drobností, na ktorých sa dá dokonalo pomýliť.

Od otázky č. 141 nasleduje ďalšia časť anorganickej chémie - Redoxné, alebo oxidačno-redukčné, reakcie. Pri tejto časti sa pri pohľade do spätného zrkadla zdá, že stačí pochopiť rozdiel medzi dvojicami "oxidácia & oxidovadlo" a "redukcia & redukovadlo" a čo sa v danej reakcii oxiduje/redukuje, resp. je oxidovadlom, redukovadlom. Spočiatku možno na guľku, ale s trochou tréningu je to jednoduché.

Počnúc otázkou č. 181 prichádza tichá smrť a s apoptózou nemá nič spoločné. Fyzikálna chémia. Ono keď to raz človek pochopí, tak opäť ide o kúsok koláču... tééda, je to malina, ale kľúčový je v tomto prípade proces kým to pochopí. Ten proces nezvykne byť najjednoduchší a najkratší, a preto je táto časť fázou, kedy na plné obrátky zaberá LCO (Liga Cvičených Opičiek). Osobne preferujem obetovať niekoľkonásobne viac času, pochopiť to a na prijímačkách si byť istý ako bezmyšlienkovite to nadrviť za "chvíľu" a na prijímačkách buď zhorieť úplne, alebo si nebyť istý a zhorieť s veľkou pravdepodobnosťou.

Otázka č. 211 signalizuje, že odtiaľto sa bude pojednávať o Mendelejevovej pýche - mám na mysli periodickú sústavu prvkov - PSP, samozrejme. Začína sa, ako inak, vodíkom, jeho izotopmi a zlúčeninami, v rovnakom duchu sa pokračuje s kyslíkom. Zabrdne to aj do vody a (najmä) názvoslovia zlúčenín. Nasledujú ďalšie biogénne prvky ako dusík, fosfor, uhlík a otázky na jednotlivé skupiny tabuľky vo všeobecnosti.  Kapitola končí otázkou č. 385, pričom posledné tri (ohromné číslo!) sú zamerané na rádioaktivitu. Človek má až pocit, že tých vyše 380 otázok predtým sa naučil rýchlejšie ako túto svätú trojicu.

Od otázky č. 386 po otázku č. 535 prichádza kríž a zlomový bod mnohých, nočná mora Cvičených opičiek, Cantervillské strašidlo krčnej chrbtici,... Príklady. Celkom je ich 150, čo po ťažkom výpočte dáva výsledok, že tvoria 10% z celkového počtu otázok. Mylný úvaha ale je, že budú tvoriť aj 10% z otázok na prijímačkách, keďže to býva spravidla viac. "Taktika" Cvičených opičiek "príklady vynechám a zvyšok sa nadrvím na 100%"  je minimálne na facku. Ono si za to treba sadnúť, pripraviť odhadom trinásť ton čistého papieru, sadu pier, kalkulačku, mať niečo v hlave a po hodinách tvrdej driny sa z príkladov razom stane pomerne bezpečný zdroj bodov. Po x-tom prerátaní niektorých špecifických príkladov si aj tak zapamätáte výsledok bez toho, aby ste museli zdĺhavo rátať. Cvičenú opičku doporučujem uplatniť len v jednom príklade - č. 400, kde výpočet trvá asi päť hodín a zapamätať si výsledok je naozaj neporovnateľne jednoduchšie (odporučili to dokonca aj na samotnom prípravnom kurze, o tom neskôr). Jednotlivé typy príkladov nebudem rozoberať, pohybujú sa od úrovni urážky ega nádejného medika až po DAFUQ? hardcore, ale vo finálnej fáze je každý zvládnuteľný.

Po príkladoch, teda od otázky č. 536, prichádza Organická chémia.  K tomu nie je veľa čo povedať, asi len toľko, že pri tejto časti asi najvýraznejšie poznať úroveň chémie, resp. jej učiteľa na strednej škole. Ak sa neviete oprieť o kvalitný základ daný stredoškolskou chémiou, ste stratení viac ako Scarlettka Johansson v Tokiu.  Ide to od hydroxyderivátov (alkoholy, fenoly), cez amíny až po karboxylové kyseliny, ich príslušné reakcie a zo stredoškolskej (gymnaziálnej) organickej chémie to zahŕňa doslova a do písmena VŠETKO. Komplikované výpočty hovoria, že organika tvorí tretinu otázok, takže jej zvládnutie je pre váš záujem nevyhnutné. 

Po okrúhlej tisícke prichádza, aspoň pre mňa, tá lepšia časť knihy - Biochémia. Začíname s Lipidmi, prechádzame do Heterozlúčenín (otázka č. 1071), kde drvivé percento úspechu stojí na rozoznaní a nepomýlení si pyridínu a pyrimidínu, kyseliny močovej a močoviny. Do tejto časti sú zahrnuté aj dusikaté bázy nukleových kyselín, keďže rovnako ide o heterocykly. Ďalej to plynule prechádza do samotných nukleových kyselín, teda DNA a RNA a jeden by povedal, že sa to dosť kafre do biológie. Nekafre.

Od otázky č. 1161 až po č. 1300 fičíme na Sacharidoch - na pohľad ide o slušný počet otázok a sacharidy sú jeden z tých lepších celkov, na ktoré sa dá spoľahnúť. Po sacharidoch nasledujú Aminokyseliny, ktoré sú logicky spojené s bielkovinami. Na prípadnú otázku znie odpoveď: Áno, tých 22 biogénnych amynokyselín sa proste treba naučiť. Koľká drzosť! 

Od č. 1356 nasledujú otázky zo všeobecnej biochémií, ktoré majú tendenciu byť buď veľmi ľahké, alebo... povedzme, nie veľmi ľahké. Otázka č. 1391 značí príchod Enzýmov na scénu so všetkou pompéznosťou, ktorá k tomu patrí. Toto predstavenie sa ťahá do otázky č. 1420. Potom sa opäť odbehne ku všeobecným otázkam a od č. 1441 si svoje idú odslúžiť Hormóny. Tu (a aj všeobecne v biochémií, aspoň v tej prijímačkovej) sa dá veľa čerpať z biológie, teda za predpokladu, že viete biológiu.

Od konca hormónov, t.j. číslo 1470, prichádza veľkolepé zakončenie, a kým Fyzikálna chémia bola tichým zabijakom, tak táto časť nemá čo skrývať a zabíja uchádzača pekne nahlas. Vychutnáva si to. Vitamíny. O veľa veciach (väčšine?) maturant nemá a nemôže mať ani páru. To, že Vitamín B12 má za základnú štruktúru korín je síce pekné, ale ak niekde uplatniť metódu Cvičenej opičky v širšom rozsahu, tak tu. Pomôcky ako DEKA (prikrývka) pre vitamíny A, D, E a K ako vitamíny rozpustné v tukoch pomáhajú, ale je ich ukrutne málo vzhľadom na to, čo musíte vedieť.

Po úmornom memorovaní, ktorý shit obsahuje Koenzým FAD je dobojované a v prvej fáze prejdenia knihy je to asi 83:0 v prospech knihy. Netreba sa ale báť, ak to naozaj chcete, ona to po čase vzdá. :)

14 komentárov:

  1. haha, prečítala som si všetkých 5 článkov, veľmi sa smejem, akým spôsobom si to písal :) a čo sa týka otázok, máš úplnu pravdu :D trochu sa bojím, že pohorím na tom, že vyberú iba 4 možnosti, pretože ako sa to učím, tak mi niektoré odpovede napadnú keď vidím inú odpoveď... každopádne ďakujem za konečne nejaké užitočné info od človeka, ktorý vie o čom hovorí a nie od nejakého zakomplexovaného človeka na študednstkých fórach :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Naozaj super blog. Jednoducho a vtipne si vysvetlil vsetko co som potreboval vediet . Dobra praca :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonym z 1. decembra: Tie asociácie jednej odpovedi na druhú vedia byť v určitej fáze kríž, preto som aj ja rozmýšľal nad pomôckou a aj som ju vymyslel, niekto šikovný (synonymické s "niekto iný" - teda spolužiak) ju zrealizoval a v ďalšom príspevku, ktorý tu mal byť asi tak pred mesiacom, ju zverejním. Bohužiaľ zápočty a prvé skúšky tlačia, takže stay tuned, coming soon. :D Inak nie je za čo a som len rád, ak aj takéto "niečo" dokáže pomôcť. :)

    Anonym z 2. decembra: Ďakujem pekne. :) A to ešte nie je všetkým dňom koniec! Teda aspoň do skúšky z biofyziky...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj! Kedy si sa začal pripravovať na prijímačky na medinu?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, cez prázdniny smerom do maturitného ročníka, potom priebežne cez rok a potom 2 týždne pred prijímačkami.

      Odstrániť
  5. Možno je to crazy ale chcel by som sa opýtať či na prijímačkách sú rovnaké hodnoty a vysledky v príkladoch ako sú aj testovniciach ? Príklady mi robia najväčší problém a učiť sa ich je vyčerpávajúce tak rozmýšlam že by som sa nabiflil výsledky naspamät, čo by bolo pre mna jednoduchšie, ale bojím sa že čísla sa menia a rôzny ludia mi povedali rôzne veci :D Super blog btw ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to crazy. Totálne. The craziest. Bifľovať sa veci a nerozumieť im je najhlúpejšia vec, akú študent môže urobiť. Rob ako myslíš, ale ono to skôr či neskôr príde znovu - už na lekárskej chémii v 1. ročníku sú príklady veľmi podobné tým na prijímačkách. Čo sa týka výsledkov, tak zmenené pravdepodobne nebudú.

      Odstrániť
    2. Zistil som že niektoré príklady dokážem vypočítať a niekedy je to fakt otrasné bleh :D Sú tam také veci čo ma na strednej neučili a všade je to komplikovane napísané... Nevieš mi povedať že z akých kníh vyrobili tie podklady na chémiu ? V žiadnej knihe čo som doteraz v ruke držal neboli také veci ako sú v tých podkladoch :D Ani len v starých učebniciach gymnaziálnych. Bolo by fakt super vidieť z čoho čerpali a učiť sa z toho.

      Odstrániť
  6. Inač už všetko vieš? :) či ako si nq tom? :) a ano urcite budu tie iste vysledky čo su aj v testovniciach.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No bio je tak na 90% ale možno preháňam a chémia tak na 75% pretože mám dosť rezervu s tými príkladmi ale teória mi nerobí problém. Ako si na tom ty ? Chceš isť aj do Martina ?

      Odstrániť
    2. Daj mi tvoj facebook alebo email a pokecame radšej tam :D

      Odstrániť
  7. Absolútne som proti absordite sa učiť výsledky spämati. (až na elektrolýzu roztoku NaCl (som lenivá, jo), alebo sa môže stať, že Vám utkvejú v pamäti numerá ako 32%, 10ml etc). Treba si sadnúť a počítať, keď to nejde aj viackrát. Sú to stabilné zdroje bodov! (ok, možno ich obhajujem, pretože som s nimi trošku kamka a láme mi srdiečko, keď sú vytesňované ako vodík pri reakciách neušľachtilýych kovov :D).
    Držím všetkým palce, prajem veľa zdaru!
    Júlia.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj. Super článok,veľmi užitočný ;) mám však jednu otázku. Je možné si niekoľko týždňov pred prijímačkami (ktoré mám tohto roku) napísať nejaký cvičný test podobný tomu aký dostanem na prijímačkách? Myslím u nejakého profesora z fakulty. Chcel by som si to vyskúšať,keďže nechodím na doučovanie z fakulty,ale na individuálne. Nevieš náhodou,kto takto doučuje a je to vôbec možné? Ďakujem za odpoveď ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Dá sa dostať na medinu aj zo zdravotky? Konkrétne z odboru farmaceutický laborant?

    OdpovedaťOdstrániť