1. ročník, 2. ročník, 3. ročník, Iné

nedeľa 12. októbra 2014

Ako sa dostať na medicínu?

Part 1 - Všeobecné info


Táto otázka trápi drvivú väčšinu (nielen) maturantov z biológie a chémie (prípadne fyziky - áno, aj takých kajšmetke poznám). V určitom štádiu, kedy sú v škole nútení učiť sa pre nich nepodstatné blbosti (touto cestou zdravím moju maturitnú odpoveď zloženú z čistej botaniky) a prijímačkové otázky sa im pletú čoraz viac, sú tak zúfalí/bezradní, že hľadajú na internete každú slamku, ktorej by sa chytili pred utopením. Presný návod v bodoch, aký by si každý želal, neexistuje snáď na nič a inak to nie je ani v tomto prípade. Avšak poskytnúť tú onú slamku nemusí byť až také impossibru. :)



Začiatkom by sa hodili všeobecné informácie o prijímacích skúškach, ich priebehu, hodnotení a podobne, keďže z vlastnej skúsenosti viem, že dezinformácie tohto typu sa šíria rýchlejšie ako neprispôsobiví spoluobčania počas ich vegetačného obdobia (prvých 12 mesiacov v roku). Upozorňujem, že všetky informácie sa týkajú Lekárskej fakulty UK v Bratislave a v stopových množstvách sa môžu vyskytnúť info o LF v Martine a pochádzajú z roku 2014.

1.) Z čoho sa učiť?
Na rozbeh - základná otázka. Niekedy okolo roku 1997, teda keď som vedel na používateľskej úrovni chodiť a rozprávať, tím mohykánov, biologických a chemických, zostavili "Podklady na prijímacie skúšky z biológie" a "Podklady na prijímacie skúšky z chémie". Fylogenéza týchto publikácií je téma na veľmi zaujímavú diskusiu. Otázky sa obmieňajú minimálne (okolo 10 otázok z roka na rok) alebo vôbec. Spravidla sa v určitých intervaloch mení farba obalu, v súčasnosti vyzerajú tieto krasotinky nejako takto:
 
(vďaka bazoš)

Jednotlivé zmeny sú prevádzané z jednoduchého dôvodu - aby sa knihy nededili z roka na rok, ale aby sa aj predávali. Zakúpiť sa dajú v skriptárni LF v pomerne mystických časových obdobiach za 10€, ale vzhľadom na to, že nie každý je z Bratislavy a nie každý vie, kde tá skriptáreň je (a keď aj vie, pravdepodobnosť, že tie knihy budú mať práve vtedy, keď tam príde, hrá proti nemu) si ich väčšina uchádzačov zadováži cez internet za podstatne vyššiu sumu. Ja sám som ich kúpil niekedy okolo Vianoc v treťom ročníku za dvojnásobok ich ceny (ceny, nie hodnoty), takže ako biznis je to určite fajn záležitosť. Počul som aj prípad, kedy študenti LF nabehli do skriptárni, vykúpili všetky kusy po 10€ a na internete ich strieľali za od 20€ vyššie. Tlieskam.

Každá kniha obsahuje 1500 otázok (dokopy neuveriteľných 3000) a každá otázka má osem možností -od "a" po "h" (Čože?! 24000?!?). Správne odpovede môžu byť od žiadnej až po všetky (oba javy v knihe zriedkavé, na prijímačkách frekventovanejšie). K štruktúre jednotlivých kníh v samostatných článkoch.

2.) Prijímačky - Čo? Kde? Kedy? Prečo? Ako?
Prijímacie konanie na Lekársku fakultu je síce logické, ale systém, akým prebieha "u nás" je asi ten najhorší zo všetkých možností. Drtič jednotkár zo strednej školy, ktorý v živote nemá ani najmenšiu šajnu o tom, čo sa učí je typickým zástupcom kategórie, ktorá na prijímačkách žne najväčšie úspechy - cvičené opičky. Nemajú problém nadrviť sa 3000 otázok bez toho, aby vôbec rozumeli, čo krúžkujú. NNSSNSNS proste funguje na plné obrátky a to im stačí. A bez urážky, veľké percento spolužiakov patriacich do tejto kategórie, ale na základe tohto vyberáme budúcich lekárov? Možnosti obmeny systému sú pri tom viaceré - buď, ako na iných školách, prijať všetkých a časom drvivú väčšinu vyhodiť, čím sa vyselektujú tí, čo na to naozaj majú. Nevýhodou by bol obrovský počet študentov na priestory fakulty a počet vyučujúcich, takže v praxi by to bolo možno nereálne (v teoretickej rovine je to však neporovnateľne lepší systém). Mnou preferovaný spôsob, lepší ako po teoretickej stránke, tak aj možný po stránke realizačnej, by bol nasledovný: K aktuálnemu TIPOSu Bingo pre cvičené opičky by sa pridal prvok okopčený z 2. LF Univerzity Karlovej v Prahe - Pohovor. Pomocou neho by bolo možné vybrať oveľa lepšiu, schopnejšiu a najmä objektívnejšiu vzorku študentov, ktorí nejdú na medicínu preto, lebo "doktori dobre zarábajú" a podobne. No ale jedna kvapka v mori, pokiaľ nejde o HIV, toho veľa nezmení, takže ďalšie zaberanie riadkov na túto tému by bolo zbytočné.

Prijímacie konanie prebieha na drzovku - každý rok, v júni. Uchádzači sú zoradení podľa abecedy, pričom zubári idú nakoniec. Po maturite teda máte približne dva týždne (ak sa voláte na "A" až "C", tak značne menej (tento rok bol tuším prvý termín deviateho), ak ste naopak napr. "S" až "Z", môže sa stať, že budete mať týždne tri) na intenzívnu prípravu.
Samotné prijímacie konanie sa koná vo Veľkej a Malej posluchárni Lekárskej fakulty na Sasinkovej 4, prípadne v Ladzianskeho posluchárni. Našla to aj taká kopa zmätku ako ja, takže s tým by problém byť nemal (okrem Ladzianskeho, toho by som hľadal doteraz). Práve medzi dvoma posluchárňami sa nachádza vyššie zmienená skriptáreň. Prijímačky začínajú ráno o 9:00, pričom prítomní na administratívne vecičky musíte byť o 8:00.

Na samotný test máte tri hodiny, čo je more času a všetko sa dá s prehľadom stihnúť, aj keď ste taký kríženec korytnačky a slimáka, ako ja. So stresom toho ráno pravdepodobne veľa nezjete a tie tri hodiny budú pravdepodobne váš životný výkon, takže skončíte hladnejší než kedykoľvek predtým. Vo Veľkej posluchárni navyše zvykne byť pri veľkom počte ľudí hustá atmosféra a obsah oxidu uhličitého prevyšovať obsah kyslíka, takže povinne si so sebou vziať piť! Odpadnúť smiete až na pitvách.

V obálke dostanete testovú knihu, v ktorej sa nachádza (v tomto poradí) 100 otázok z chémie a 100 otázok z biológie. Každá otázka má štyri odpovede, z čoho správna môže byť žiadna až všetky. Všetky otázky a k nim vybraté odpovede pochádzajú zo známych Podkladov a (minimálne odpovede) sú vyberané náhodne. Do testovej knihy si môžete písať poznámky, výpočty, odpovede, na aké ste zvyknutí (formát typu NSNS), kresliť a vyfarbovať. K testovej knihe dostanete odpoveďový hárok, do ktorého krížikujete jednotlivé odpovede. Vo výsledku sa hodnotí len to, čo je zaznamenané v hárku a vyhodnocuje to počítač. Z toho vyplýva: 1.) Výpočty a zakrúžkované odpovede v testovnici sú vám na dve veci, podstatné je to, čo je v hárku - preto jeho vyplnenie nepodceňovať. S opatrnosťou a prípadnou kontrolou vyplnenie hárka trvá cca pol hodinu. 2.) V prípade, že sa pomýlite, nechajte to tak. Budete sa najbližšie týždne nenávidieť za systémovú chybu, ale je to vždy lepšie, ako škrtať a zmiasť tak nadobro skener, ktorý rozhoduje o vašej budúcnosti.
Častým krížom bývajú príklady z chémie a ich počet na prijímačkách. Vo všeobecnosti sa traduje, že zvykne byť 10 až 15 a túto teóriu môžem potvrdiť. Osobne som ich mal 11. Osobitné miesto si zaslúži korunovaná blbosť "nadrvým sa všetko a príklady takticky vypustím", ku ktorej sa ešte dostaneme. Na záver jedna rada - pozor na otázky, v ktorých ani jedna z odpovedí nie je správna - riadok danej otázky v odpoveďovom hárku musí zostať prázdny! Pozor si resp. treba dať na otázku nasledovnú, aby ste jej odpovede nezapísali do poľa otázky predošlej, ktoré má zostať prázdne. Systém si to priam vyžaduje, a preto treba byť obozretný. Kvôli jednej chybe z nepozornosti mať zvyšok testu zle (všetky odpovede posunuté o jedno vyššie, čo je ale ujovi PC skeneru srdečne jedno) je trochu silná káva.

3.) Bodovanie
Na záver to najlepšie. Bodovací systém prijímacích skúšok stojí na čele rebríčka dezinformácií a uchádzačom často nie je celkom jasný ani v prijímačkový týždeň (!). Takže: Asi každý vie, že maximálny možný získaný počet je 800 bodov. Málokto už ale vie, že šikovný jedinec môže dosiahnuť túto hodnotu aj so záporným znamienkom, teda -800 bodov (slovne: MÍNUS osemsto bodov). Teraz trošičku matematiky: Z chémie je 100 otázok, z biológie tiež. Dokopy 200. Na chémii je po 4 možnosti, na biológii tiež. Dokopy je teda 800 odpovedí na všetky otázky (200x4 = 800). Za každú správnu odpoveď získavate jeden bod. Za každú nesprávnu odpoveď strácate dva body. Na jednej otázke teda môže maximálne získať 4 body a maximálne stratiť 8 bodov. To, že v podstate viete vždy stratiť dvojnásobok toho, čo viete získať, je dôvod, prečo sa teoreticky dá dosiahnuť - 800 bodov.  Systém sa lepšie chápe, ak si predstavíte, že nezačínate na nule a body získavate a strácate, ale že začínate na osemstovke a body len strácate. Máte 800 bodov. Urobíte dokopy 20 chýb z 200 odpovedí. Stratíte dvojnásobok = 40 bodov. Dosiahli ste 760 bodov. Vitajte na Lekárskej fakulte. :) 

160 komentárov:

  1. Za neoznačenú odpoveď sa body nestrhávajú?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak mala byť označená a označená nie je, body sa strhávajú. Ak nie je označená a ani byť nemala, body, resp. bod získaš.

      Odstrániť
    2. Zdravím, nechápem stále tomu, že prečo keď je otazka označena a nemala byť, tak prečo strácam 2 body? Veď nemal by som v podstate stratiť len ten jeden ktory som mohol získať keby nebola označena? :)

      Odstrániť
    3. Ahoj, tak to proste je. Ak je hocičo tak, ako to byť nemá - niečo chýba alebo je niečo navyše - strácaš 2 body.

      Odstrániť
  2. Takže hodnotí sa to celé spolu, nie chémia zvlášť a bio zvlášť? Znamená ak pokafrem chémiu ale biológia bude ukážková tak sa to len bohapusto spočíta a nerieši sa dajme tomu že má byť správne 70 percent z chémie a 70 percent z biológie?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hodnotí sa všetko dokopy, bio aj chémia. Podmienky, na koľko čo musíš napísať nie sú, ale ak by aj bio bola ukážková (100%), stále je to len polovica úspechu. A ak by aj bola chémia na spomínaných 70% (pri 100% bio), tak by to bolo "len" 680 bodov, čo v súčasnosti už nestačí.

      Odstrániť
  3. Ahoj, krížikom sa označuje správna odpoveď? Pri nesprávnej ostáva políčko prázdne?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj, Viem, že príjmačky len nedávno prebehli, no ja by som sa rád spýtal či nevieš aké sú plány na budúci rok, či sa nechystá nejaká výrazna zmena? Pretože som sa dopočul, vraj sa pošepkáva o zmene knižiek, prípadne že nebudú vôbec. Dakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, osobne si myslím, že knižky výrazne zmenené nebudú, maximálne nejako obmenené, príp. pozmenené usporiadanie alebo podobne. Že nastane nejaká výrazná zmena, zmena knižiek alebo že nebudú vôbec sa pošepkáva snáď každý rok. Nie je zač. :-)

      Odstrániť
    2. Ďakujem :) ...trošku si ma s týmto upokojil ...a ešte prosím ťa nevieš kedy vychádzajú približne nové ..ako tie pre budúcoročné príjmačky?

      Odstrániť
    3. Kedy presne vychádzajú neviem, ale v určitom momente letného semestra ich v skriptárni bolo toľko, že sa tam nedalo otočiť. Cca mesiac pred prijímačkami zasiela študijné oddelenie info a k tomu aj návratku na podklady, ty im môžeš poslať peniaze (asi 10€?) a obratom ti prídu obe knihy. Zatiaľ sa môžeš učiť zo starších a za tie dva/tri týždne si akurát stíhaš prejsť prípadné zmeny v nových knihách. Tak som to urobil aj ja. Navyše v FB skupine uchádzačov budú určite vždy nejaké nové info a nejaká dobrá duša tam v tom správnom čase tie zmeny spíše. :-)

      Odstrániť
    4. No tak to mi ostáva len dúfať že taká skupina sa vytvorí :) .... Ďakujem ti za rady :) ... Si naozaj zlatý, že si popritom štúdiu nájdeš čas aj na nás, ktorý ešte nie sme na škole a na naše otázky :) ..Prajem ti veľa úspechov v ďalšom štúdiu :)

      Odstrániť
    5. Určite sa vytvorí. Nie je zač a ďakujem. :-)

      Odstrániť
  5. Ahoj,chcel by som sa opýtať, koľko bodov musím minimálne získať aby ma prijali?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, bodová hranica je každý rok iná, závisí to v podstate od toho, koľko ľudí sa hlási, akí sú dobrí a koľkých idú prijať. Doteraz to malo tendenciu každým rokom rásť - pred dvomi rokmi bola hranica tuším okolo 700 (tipol by som 702), minulý rok, keď som robil prijímačky ja, sa zvýšila na 704. Tento rok ale (na prekvapenie) klesla na 696. Prečo netuším. U zubárov je to vyššie, tento rok 780.

      Odstrániť
  6. Ahoj :) článok fakt super, chválim miestami som sa z chuti zasmiala :D .. tiež som jedna z tých ktorí snívajú o medicíne no pomaly ale isto sa mi vytráca aj posledná nádej že ma zoberú.. tento rok maturujem a potom budem robiť prijímačky ale ani neviem či to ma zmysel. Otázky sa poctivo učím aj cez prázdniny ale stále mi viac a viac ludí hovorí že keď nezoberem peniažky v obálke alebo nemám rodiča doktora tak sa len ťažko dostanem.. neviem čo si mám o tom mysleť .. tvoj názor? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj, ak si zvedavá aj na názor niekoho iného, môžem ťa ubezpečiť, že ťa len zbytočne strašia. Tiež mi to hovoril každý a predsa som sa dostala hneď na prvý pokus takže ak ti môžem niečo poradiť, asi toľko aby si podobné reči ani nepočúvala. Namiesto toho sa ďalej uč ako si to robila doteraz a dáš to bez problémov.

      Odstrániť
    2. Ahoj, ďakujem za pochvalu. :-) V prvom rade, ak máš ešte celý rok do maturít, a teda aj do prijímačiek, nádej sa ti nemôže vytrácať ani zďaleka. Ak by si teraz začala od nuly, tak sa to stále dá, ty si začal(a) s predstihom, takže máš nielen náskok, ale to aj berieš svedomito. Pochybnosti sú len sprievodný jav, ktorý by sa mal vyskytnúť v určitej miere asi u každého. Ten, kto ich nemá a je si naisto, že sa dostane, sa s veľkou pravdepodobnosťou na školu nedostane. To ale neznamená, že teraz budeš rok v agónii z toho, ako ťa nezoberú, pretože práve to nemá zmysel a nie neísť na prijímačky. K tým rečiam, niekde som to tu spomínal - na peniažky v obálke nemám (ak by som aj mal, tak neviem, ako to funguje ak to funguje a nikoho tam nepoznám, komu by som ich mal dať) a k tomu nieže nemám ani jedného rodiča lekára, ale žiadneho v rodine široko-ďaleko, vrámci kolien všetkými smermi. Keby mám rátať kto všetko a ako často mi hovoril, že sa tam nedostanem, tak sa nemám čas ani učiť. :) Takže si to maximálne vypočuj (neviem prečo má o tom každý takú strašnú potrebu hovoriť, ale svojim spôsobom im to asi robí radosť, koľko "veľa" o tom vedia - ľudí nechápem), jednoznačne s nimi súhlas a povedz, že to aj tak skúsiš a potom už len všetkých prekvapiť. :-) Ja som dôkazom, že bez peňazí a známostí sa dá na školu nielen dostať, ale úspešne prejsť minimálne jedným ročníkom. A s Anonymom č. 2 sa dá len súhlasiť, takže len pokračuj a uvidíš, že to pôjde, aj keď všetci a všetko bude hovoriť inak. :-)

      Odstrániť
  7. Ďakujem pekne za odpoveď!! :) Velmi mi to pomohlo, teraz si verím viac keďže som si vypočula názory ludí ktorí majú skúsenosť :) A chcem sa ešte spytať že ako si to riešil s prípravou, nejaké doučovania alebo prípravné kurzy?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bol som na prípravnom kurze, ktorý je organizovaný fakultou. V niektorom článku je tu niekde o tom písané. :-)

      Odstrániť
  8. Ahojte , rozhodol som sa vyskúšať prijímačky na medicínu , mám už zaobstarané aj posledné vydanie podkladov a chcel by som sa spýtať akým štýlom ste sa to učili .

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, priprav si chrbticu (najmä krčnú), veľa papiera, otvor knihy a ideš. Po čase si každý nájde vlastný systém - dobré je začať s tým, čo ti ide lepšie/ čo ťa baví a potom prejsť k tomu horšiemu.

      Odstrániť
    2. A ešte mám sa učiť správne aj nesprávne odpovede ? Ďakujem za radu .

      Odstrániť
    3. Tak najlepšie je, ked človek tomu rozumie, potom zväčša vie, ktorá odpoved je správna a ktorá nie. Nie je zač.

      Odstrániť
  9. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj .. Chcela by som sa opýtať či na nejakú medicínu berú žiakov aj bez prijímačok , teda ak majú samé jednotky na strednej . A čo všetko presne sa hodnotí .. či sú nejaké body navyše aj okrem prijimačok ( dajme tomu nejaké olympiády atď .... )

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, why so anonymous? Na Slovensku musíš robiť na všetky tri lekárske fakulty prijímačky a je šuma fuk, či máš olympiády, športové aktivity, SOČky, samé jednotky,... alebo čisté štvorky celú strednú školu. Jediné "stredoškolské" kritérium je snáď len zmaturovať. Je to možno nespravodlivé, ale je to tak. Čo sa týka Česka, oni síce prijímajú aj bez prijímacieho konania, ale v podmienkach to majú spravidla kryté s bodom, že daný študent musí mať maturitu z češtiny, a teda tak diplomaticky hovoria "bez prijímačiek si zoberieme len Čechov, Slovákov je tu aj tak dosť." Možno tiež nespravodlivé (a možno nie), ale tiež to tak je. Napriek tomu som počul niečo o tom, že na nejakú českú fakultu sa dostali aj Slováci bez prijímačiek - či je to mýtus neviem. Treba si preštudovať stránku každej jednej fakulty a prečítať všetky podmienky pre prijatie na fakultu. Veľa šťastia!

      Odstrániť
    2. Ďakujem veľmi pekne takže .. radšej sa budem drviť otázky na príjímačky a mať na vysvedčeniach zopár dvojok .. ako sa drviť na predmety v škole , keď mi to aj tak nepomôže .. Áno ? Teda keď predpokladám že pôjdem na slovenskú fakultu :3

      Odstrániť
  11. Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať či musím mať maturitu z len chémie a z biológie alebo či by som mohla mať maturitu z biológie a z fyziky a tú chémiu by som si dobrala ??? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdravím, pokiaľ viem a nič sa nezmenilo, podmienkou je maturitu mať, nie sú presne stanovené predmety, z čoho ju treba mať. Ono sa dá pokojne maturovať z náuky o spoločnosti a dejepisu a ísť na prijímačky na medicínu, len logickejšie je mať celý maturitný ročník predmety, z ktorého sú aj prijímačky. Ak už človek maturitu má, riešiť to netreba, už len podať prihlášku, mať šťastie a trochu sa učiť. :-)

      Odstrániť
    2. Zdravím, pokiaľ viem a nič sa nezmenilo, podmienkou je maturitu mať, nie sú presne stanovené predmety, z čoho ju treba mať. Ono sa dá pokojne maturovať z náuky o spoločnosti a dejepisu a ísť na prijímačky na medicínu, len logickejšie je mať celý maturitný ročník predmety, z ktorého sú aj prijímačky. Ak už človek maturitu má, riešiť to netreba, už len podať prihlášku, mať šťastie a trochu sa učiť. :-)

      Odstrániť
  12. Ahoj,
    Chcela by som sa dostat na zubne lekarstvo. Pripravujem sa na prijmacky na UK, no nedavno som bola na dni otvorenych dveri na SZU a celkom na to donutilo zvazit aj tu moznost. Absolutne sa neviem rozhonut. Velmi pekne prosim, mohol by si napisat neake pre a proti SZU vs. UK? Pripadne, preco si sa ty rozhodol pre UK.
    Na SZU ma velmi laka mensi pocet studentov. Mam pocit, ze je tam taka osobnejsia atmosfera. A taktiez mam pocit, ze je tam vyssia pravdepodobnost, ze to dostudujem a zvladnem. Ak sa mylim, oprav ma prosim :). velmi pekne dakujem.
    Inak, velmi sa mi paci tvoj blog, naozaj ma prijemne pobavil a informoval trosku :) Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež by ma zaujímala odpoveď ;)

      Odstrániť
    2. Ahojte, ono je ťažké zhodnotiť dve školy a povedať, kde to je lepšie, teda ak sa to má brať seriózne a hodnotiaci to myslí vážne. Prvé plus SZU je, že vôbec nejaký deň otvorených dverí má, u nás neviem či sa niečo také deje a ak, je dosť možné, že len preto, že tie dvere sa už aj tak nedajú zatvoriť... Porovnávať zuby pre študenta všeobecného lekárstva je ešte viac impossibru, o počty by som sa ale nebál, u nás je spravidla tiež málo zubárov. Na zubnom SZU poznám dvoch ľudí, zatiaľ sa nejako nesťažujú a vyzerá to tam na normálny priebeh štúdia, o našich viem asi toľko isto, nič, čo by sa dalo nejako porovnať. Ale osobne si myslím, že pri zuboch to nie je taký veľký rozdiel medzi jednotlivými fakultami/univerzitami. :-)

      Odstrániť
  13. Zdravim, mňa by záujimalo (aj keď mám do maturity ešte 2 roky), že aké sú nejaké dobré materiály, ktoré by mi pomohli sa popri nejako doučovať (aby som v tom mal viacej jasno)??

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ahoj, je super že si sa rozhodol niečo také napísať. Chcela by som sa opýtať, či sa nedá kúpiť niečo, s čím by som sa mohla pripravovať ( čítať, kresliť ... to je jedno) už aj teraz.( mam do matury ešte 2 roky). Keď si predstavím to množstvo otázok, tak by som si to chcela trochu uľahčiť. Ďakujem za odpoveď.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Na ucenie potrebujes dokopy 6 'starych' vydani ucebnic (3z bio + 3z chemie). U nas ich mala ucitelka v skole takze nam ich dala ale inak neviem kde by sa dali zohnat.na tvojom mieste by som urcite zacala chemiou ak si to chces predpripravit lebo tam aj ked si myslis ze vies vsetko o danej teme tak niekedy ta tam tie moznosti vyvedu z miery...

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Reakcia k trom komentárom vyššie: 2 roky do maturity a rozmýšľať nad týmto? Nooou. Ja som ani nevedel ešte, že pôjdem na medicínu. Teraz je ešte čas si užívať nič nerobenie a robiť, čo vás baví. Toto vám zhltne času ešte dosť. A v 2. ročníku neviem, koľko sa reálne dá vedieť. Ak ste fakt tak horliví, tu na blogu sú testové otázky rozdelené na kapitoly, môžete si prechádzať to, čo ste už v škole brali. A o žiadnych šiestich starých knihách neviem, celkovo o nejakých univerzálnych, ktoré by boli označené ako "na učenie na prijímačky potrebuješ". Literatúry je plno a každému vyhovuje niečo iné.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ahoj chcem sa spýtat v buducnosti by som chcela robit lekarku ale teraz riesim to na aku skolu je lepsie ist ci na zdravotnu alebo na gymo ? Pretoze som pocula uz od vela ludi ze zo zdravotnej ma na medinu nezoberú iba ako zdravotnú sestru alebo sanitarku . Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, na medicínu ťa zoberú v podstate z akejkoľvek školy, ak spravíš prijímačky. Konkrétne u nás sú aj ľudia zo zdravotnej, ich výskyt je však malý, resp. drvivá väčšina ľudí prichádza z gymnázia. Dôvodom je, že gymnázium poskytuje relatívne najlepšie základy zo všetkých predmetov a teda lepšie pripraví na vysokú školu typu medicína alebo právo. Čo som počul, ľuďom zo zdravotnej chýba najmä gymnaziálna chémia a majú vo všeobecnosti väčšie problémy zvládať tú vysokoškolskú, ktorá je náročnejšia. Nieže by sa to nedalo zvládnuť, ale ak máš na výber, volil by som gymnázium.

      Odstrániť
  19. Ahoj! Jednoducho si neviem predstavit ten hárok. Nevedel by si to nakreslit? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, ver tomu, že slovný popis je v mojom prípade lepšie riešenie ako niečo kresliť. Proste ide o štyri stĺpce štvorčekov, do ktorých sa krížikujú správne odpovede, každý stĺpec je označený písmenom od "a" po "d" a každý riadok je označený číslom otázky. V jednom riadku je teda jeden štvorček z každého stĺpca pre možnú odpoveď a,b,c,d. Nič extra zložité. :D

      Odstrániť
  20. Zdravím, tento rok sa chystám na medicínu do UK, kto sa tam taktiez chysta? Bol by som rad ak.by ste mi to tu komentovali a napisali svoj email ci facebook, ze popiseme, vzajomne si popiseme a tak :) inac autorovi dakujem za clanok :) vies mi dat tvoj kontakt na fb alebo mail?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, na facebooku je spravidla založená skupina pre uchádzačov na nadchádzajúci rok, skús pohľadať. Kontakt na fb je také isté meno ako tu s kúl profilovkou a ešte kúlovejšou kaver fotkou (čo znamená, že ani na jednej z nich nie som ja). Inak ako kontakt celkom dobre slúži aj toto tu, aspoň si to vždy všimnem. :-)

      Odstrániť
    2. Čauko :) trochu neskoro, no predsa. Fb - Martina Arbor. Tiež sa chystám tento rok a ak si bol na kurze, možno sme sa aj videli.

      Odstrániť
  21. Ahoj :) V prvom rade by som chcela pochváliť článok a celkové vystupovanie autora. Som študentka 3.ročníka na gymnáziu, o rok by som sa chcela zúčastniť príjmačiek na LF v Bratislave. Chcela by som si zaobstarať Podklady k prijmacím skúškam z BIO a CHEM v najbližšom čase aby som sa mohla pomaly pripravovať, a moja otázka smeruje práve k tomu. Zaujímalo by ma či sa otázky každým rokom menia resp.oplatí sa mi teraz kúpiť a začať sa ich učiť alebo mám počkať? Ďakujem za odpoveď :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, spravidla sa z roka na rok mení okolo 10 otázok, takže kúpiť si minuloročné vydanie a učiť sa z neho je dobrý krok. :-)

      Odstrániť
  22. Zdravím, tak ja sa chcem opýtať ako je to s tými príkladmi z chémie, v článku píšeš, že je na všetko dosť času ale aj tak... Mne to matematicky vychádza, že na 1 otázku máš cca 54 sekúnd, dajme tomu mínus 4 sekundy označenie odpovedí do hárka, takže 50 sekúnd čistého času. Aj keď tie príklady nie sú nič ťažké, príde mi to nereálne vyrátať príklad za necelú minútu. Aj keď nie som zástancom prístupu cvičenej opičky ako vtipne hovoríš, asi ani nie je iná možnosť ako sa naučiť výsledky naspamäť :( Ako si to zvládal ty? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, 4 sekundy pri strese, že sa pomýliš vo vyplnení? To je odvážny odhad. :D Určite ti ale nebudú všetky otázky trvať minútu (54 sekúnd, 50 sekúnd,...). Väčšinu otázok budeš mať do pol minúty, niektoré do 10 sekúnd, niektoré ani toľko nie. Teraz to skús matematicky. :-)

      Odstrániť
    2. No pri mojom tempe, keď si pre istotu aj 3 razy čítam otázku, tých 10 sekúnd neviem, neviem... :D Takže keď približne vieš ako to rátať a nerozmýšľaš 10 minút nad riešením 1 príkladu, tak sa to dá stihnúť aj bez bifľovania odpovedí, hej? :D Btw, kalkulačku požičivajú?

      Odstrániť
    3. Stihnúť sa dá všetko, 3 hodiny sú viac ako dosť. Kalkulačku požičiavajú. :-)

      Odstrániť
  23. Ahooj,prosim ta vies mi poradit? Kamaratka ma v pocitaci taky program,alebo neviem co to je kde ma celu prijimackovu knihu urobenu ako test,prehadzuje jej to tam odpovede a moze si navolit ze terwz chce aby mala otazky od 200-1000 a testuje sa pptom jej to vyhodi sprwvne vysledky a je to skvele na ucenie pretoze ma tie odpovede porpehadzovane.ale nechce mi to povedat odkial to ma a ani ako sa to vola..asi citi konkirenciu odomna alebo co,som z toho sklamana :( prosim vies o niecom takom?

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Ahooj,prosim ta vies mi poradit? Kamaratka ma v pocitaci taky program,alebo neviem co to je kde ma celu prijimackovu knihu urobenu ako test,prehadzuje jej to tam odpovede a moze si navolit ze terwz chce aby mala otazky od 200-1000 a testuje sa pptom jej to vyhodi sprwvne vysledky a je to skvele na ucenie pretoze ma tie odpovede porpehadzovane.ale nechce mi to povedat odkial to ma a ani ako sa to vola..asi citi konkirenciu odomna alebo co,som z toho sklamana :( prosim vies o niecom takom?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, to je potom super kamarátka. O niečom podobnom som počul, ale reálne som sa k tomu nedostal. Plus, ak to nie je oficiálne od autorov podkladov - čo na 99,9% nie je - akákoľvek reprodukcia podkladov ako oficiálnych publikácií je protizákonná. Neboj, ide to aj bez toho.

      Odstrániť
    2. Ahoj, to je potom super kamarátka. O niečom podobnom som počul, ale reálne som sa k tomu nedostal. Plus, ak to nie je oficiálne od autorov podkladov - čo na 99,9% nie je - akákoľvek reprodukcia podkladov ako oficiálnych publikácií je protizákonná. Neboj, ide to aj bez toho.

      Odstrániť
  25. Ahoj, nevieš náhodou či sú podklady z chémie a biologie na lekarsku rovnake ako na farmaciu? Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, neviem, ale skôr by som povedal, že nie. Na začiatku podkladov je vypísané, načo všetko knihy slúžia.

      Odstrániť
  26. Ahoj chcela by som sa opýtať, ktorá univerzita, či UPJŠ-ka v Košiciach alebo Komenského v Bratislave je podľa teba na vyššej úrovni ? Kde je väčšia pravdepodobnosť, že ma prijímu? Chcela by som si totiž na budúci rok podať prihlášku na medicínu aj na farmáciu, (v prípade že ma tento rok nezoberú)ale niesom z gympla tak si musím doberať učivo z chémie aj biológie sama, mám aj doučko, ale väčšinou naň chodím iba keď niečomu nerozumiem. Učím sa druhý rok, bola som pripravená na farmáciu do Košíc, ale tú zatvorili, tak som si podala do Bratislavy a do Čiech. Chcela by som sa tiež opýtať nakoľko sú zhodné otázky na prijímačkách s tými "modelovými" otázkami. Sú presne kopírované, alebo sú tam nejaké zmeny? A posledná otázka počul si už o SCIO testoch ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, v Košiciach majú jednoznačne lepšie záchody! A to bez srandy a irónie. Ale to je maximum, čo ti človek, ktorý tam strávil víkend, vie povedať. Košičania sú super ľudia, u nás sa tiež nejakí nájdu... Osobne by som medzi týmito dvoma školami riešil čisto len vzdialenosť od domu. Čo viem, riešime zhruba rovnaké problémy a aj úroveň mi príde veľmi podobná. To je však len pocit.

      U nás v BA máš podklady a otázky sú z nich, zhodné. A Scio testy sú presne to, čo u nás nie je, a malo by byť...

      Odstrániť
  27. Ahoj :D už som ti písala pod jeden príspevok... tak pre zmenu teraz pod druhý... len k tomu bodovaniu, neviem či to je teraz rovnaké... ale je to divné podľa mňa, že nám ani nedajú vedieť, že koľko času máme na test alebo konkrétne ako sa boduje, koľko máš možností a celkovo nejaké takéto informácie... z Martina mi prišla pekná obáločka s pozvánkou aj s takýmito informáciami... ale z BA len pozvánočka, tak ja neviem... osobne ma také informácie upokojujú :D a na druhej strane stresujú, že sa odpočítavajú body (y)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jo, a presne preto máš všetky tie info tu, je to ekologickejšie. ;)

      Odstrániť
  28. Ahoj,študujú aj starší študenti?Darí sa im?Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, študujú. A keďže ešte stále študujú, pravdepodobne sa im darí. :-)

      Odstrániť
  29. Ahoj mám 25 rokov, ale chcela by som si o rok podať prihlášku na medicínu. Mám už vyštudovanú jednu školu (3 roky, bc) nevieš náhodou ako je to s poplatkami za štúdium?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. všetko nájdeš na stránke školy ;)

      Odstrániť
    2. Tak ako spomenuté vyššie, určite to je niekde na stránke fakulty, len sa tam treba pohrabať. S takýmito poplatkami osobne nemám skúsenosti a všetky info mám o nich len z počutia z tretieho ucha.

      Odstrániť
  30. Ahojte
    Super napísané Juraj, tento rok som sa hlásila na medicínu a všade som počula keci ohľadom príjm. skúšok. Po prečítaní tvojho blogu som sa veľmi upokojila, napísal si všetko veľmi zrozumiteľne, vlastne všetko presne tak ako to aj bolo cez tohtoročné príjmačky. Na medicínu som sa pravdepodobne dostala pretože som mala 792 bodov (LFUK). Prosím tí ktorí sa hlásite na medicínu, neverte rečiam ako: bez kurzu sa tam nedostanete, 50% to má zaplatené..Keď trošku reaálne rozmýšľate tak to pôjde aj bez kurzu, navyše celý kurz robí SIV a nie samotná lekárska fakulta. Myslím si, že je to len o biznise a tí ktorí chodili na kurzy sa nedostali na školu kvôli tomu, že tam chodili, ALE kvôli tomu že sa učili hodiny a hodiny a hodiny..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj. Podpísané, pečiatku ešte nemám. :-) Až na tie prípravné kurzy, tam som si nie istý, či to organizuje niekto iný ako fakulta. Pri najmenšom sú vyučované pedagógmi našej fakulty.

      Odstrániť
  31. Ja by som sa chcela opýtať, či je pravdou to, že žiaci zo zdravotky nemajú šancu sa dostať na medicínu narozdiel od gymnazistov. Vraj to čo sa preberá na zdravotnej je na medicíne priam zbytočné.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, na školu sa môžu dostať aj žiaci zo zdravotky, ak spravia prijímačky. Oproti gymnazistom im zväčša chýba chémia. Ale podľa mňa nič, čo by sa nedalo dohnať. Nakoľko netuším, čo sa preberá na zdravotnej, neviem posúdiť, či je to na medicíne zbytočné alebo nie.

      Odstrániť
  32. Ja by som sa chcela opýtať, či je pravdou to, že žiaci zo zdravotky nemajú šancu sa dostať na medicínu narozdiel od gymnazistov. Vraj to čo sa preberá na zdravotnej je na medicíne priam zbytočné.

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Počúvajte...ako to je so zubarinou? :D mal 778b, ako to vidíte, mám šancu tento rok? ... neviem si vyrátať ani len poradie, lebo neviem kedy sa písala zubarina :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, už sa strácam aj v tých všeobecných, o zubároch som vedel pramálo aj keď som robil prijímačky ja. Vtedy bola hranica asi 780 bodov. Minulý rok sa hranica všeobecných relatívne výrazne znížila, či to tak bolo aj u zubárov neviem.

      Odstrániť
    2. hej chápem... tak už mi len ostáva čakať na pondelok alebo utorok, keď budú official výsledky .. :) tak hádam to bude stačiť...

      Odstrániť
    3. tak nakoniec hranica 768...prvotná :D takže som tam :)) inak ďakujem Ti veľmi pekne, lebo naozaj vďaka tejto stránke a Tebe sa mi to podarilo :) všetky info, ktoré si mal napísané je 100% pravdivé, dokonca aj ten program som si stiahol a vyskúšal, naozaj pecka, odporúčam :)) ďakujem

      Odstrániť
    4. 768 na zuby? Fíha, tam sa dejú veci... :-) Myslím, že si sa dostal hlavne vďaka sebe, ak stránka v niečom pomohla, som len rád. Nie je zač a nech sa darí. :-)

      Odstrániť
  34. Ja by som sa chcel taktiež poďakovať za všetky tvoje infošky, napisal si to tu bravurne :) ... tie kurzy su z mojho pohladu zbytocne, jednak stratite zbytocne vela casu cestovanim ak ste z daleka a tak isto zbytočne do toho vrážať peniaze. Mimochodom ja som nemal ani žiadne doučko a mal som 800b ... kto to naozaj chce tak sa na medicinu dostane ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  35. Ahoj. Chcela by som sa opýtať, či je potrebná maturita z biológie a z chémie? Lebo sa stránke školy som sa nedočítala, ako som to pochopila, potrebná nie je.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, nie, maturita z biológie a chémie nie sú podmienkou.

      Odstrániť
  36. Dobrý deň.
    Chcela by som sa Vás opýtať, že či sa na lekárskej fakulte študuje jazyk (napr. angličtina, alebo nemčina) povinne. Ak áno tak koľko semestrov?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdravím, áno, študuje. Buď angličtina, alebo nemčina. Po novom v treťom ročníku počas oboch semestrov.

      Odstrániť
  37. Zdravím, chcel by som sa opýtať či podklady z chémie a z bioly dajme tomu z UPJŠ alebo z komenského v BA sú rovnaké alebo aspoň podobné čo sa týka obsahu, či je potrebné si kúpiť tie konkrétne z tej školy na ktorú chcem ísť alebo to je úplne jedno. Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, na 99,99% nie sú také isté, pokrývať by mali to isté učivo, ale kľúčové je to "mali". Najlepšie si je zadovážiť presne tie knihy, kam chceš ísť.

      Odstrániť
  38. Ahoj, ďakujem za skvelý článok :) chcela by som sa opýtať, kedy sa asi po príjmačkách dozviem výsledky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, neoficiálne ešte v deň prijímačiek. Oficiálne... hm, to už si nespomínam, cca týždeň, dva po prijímačkách (?).

      Odstrániť
  39. Ahoj,kde mám nájsť presne tie knihy na farmáciu v Košiciach,pretože na ich stránke som veľmi nič nenašla ,ak by si mi pomohol ,bola by som ti veľmi vďačná.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, nakoľko študujem medicínu v Bratislave, o farmácii v Košiciach viem toľko, čo o astrofyzike v Prahe (ak tam nejaká je). Pardon. :-)

      Odstrániť
  40. Ahoj,chcem sa ta spytat kedy si sa naplno zacal venovat otazkam.Som v tretom rocniku gymplu a modelove otazky na LFUK uz mam, pomaly sa ucim ale sama sebe si robim stresy ze sa tak pomaly ucim - asi tak 100 otazok mesacne ale to sa ucim skor zo zaujmu ako z potreby pripravy :D Myslis ze staci naplno zacat az v 4.rocniku? Dost ma znervoznuje ze chcem ist na zubne a ta hranica je pokazde ina a neprijmaju vela uchadzacov. A som velmi vdacna ze sa najdu ludia aj ako ty aby to nam laikom trosku priblizili :) zdravi bloncka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, začať naplno v 4. ročníku určite stačí, ale ak zoberieš do úvahy tú bloncku... :-) Ale nie, ja s mojou vnútornou blonckou som začal chémiu, nakoľko mi robila časovo väčší problém, cez prázdniny pred štvrtým ročníkom a v celkovom pohľade späť to bol asi jeden z najdôležitejších krokov, trpieť ten august nad chémiou. Ale hrotiť to zase netreba. Veľa šťastia. :-)

      Odstrániť
    2. Ahoj Juraj =) Rada by som sa spytala kolko cca si sa ucil celych 3000 otazok, lebo uz je pomaly december, a ja som este len na otazke 100 z chemie, cize mi chyba toho vela..skor by som povedala ze nemam nic vlastne, haha (neskore rozhodnutie) no a chcem sa spytat ci toho polroka - 7 mesiacov je sanca stihnut to? alebo to mam vzdat a nezabierat miesto? =D za uprimnost dakujem. a prajem prijemny vecer =)

      Odstrániť
  41. Ahoj. Prosím ťa, chcela by som sa opýtať, či je u vás na fakulte aj nejaký študent z obchodnej akadémie? Ja som teraz tretiačka a snažím sa dobiehať gymnaziálne učivo no odrádza ma, keď mi ľudia hovoria, že na to nemám, že z OA sa tam jednoducho nedostanem aj keby som sa rozkrájala. Baví ma to a verím, že je to to, čo v živote chcem robiť. Nebiflím sa to, snažím sa každej otázke porozumieť a šprtám sa v tom aby som to chápala. Myslíš, že mám šancu? A ak by som sa dostala, neodsudzovali by ma za moju strednú? Myslím si, že nie som niečo menej ako človek, ktorý tam príde z gymnázia. Podľa mňa je to o tom ako sa kto k tomu postaví a čo do toho bude chcieť vložiť. Vopred ďakujem za odpoveď, ak sem teda ešte chodíš :) Sima

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, jedna veľká výhoda vysokej školy je, že aj deti - študenti strednej školy - tam dospejú a reči typu nemáš šancu ti povie maximálne tak terajší spolužiak alebo niekto, kto má s medicínou spoločné toľko čo homeopatiká. Na škole je dôkaz, že si jej "hodná" to, že si urobila prijímačky a nikto nikdy nerieši, z akej si školy. A ak sa ťa niekto spýta a si z inej ako z gympla, tak je tam skôr obdiv, že si to dala. Ja doteraz netuším, na akú strednú chodili moji spolužiaci a to sme skoro v polovici, lebo je to absolútne nepodstatné... Buď na to máš, alebo nie a je jedno z akej si školy. Možno to budeš mať ťažšie než gymnazisti, ale nič nie je nemožné a ak si dostatočne motivovaná, tak to určite pôjde. Ľudí, ktorí ti nevedia relevantne poradiť a len hovoria, čo počuli, si veľmi nevšímaj. Takže je to v podstate presne tak, ako si to napísala a ja som to len zopakoval. Veľa šťastia! :-)

      Odstrániť
    2. To sme asi na tom podobne. Tiež sa chcem o rok hlásiť na medinu zo školy ktorá nemá s biológiou a chémiou nič spoločné. Avšak každodenným učením sa to dá pri trochej snahe dohnať. Ak na gympli majú za školský rok napr. 110 hodín chémie a bio. a každý deň by si sa učila po 2h z každého predmetu, 4 roky by sa dali dohnať za 7 mesiacov a 10 dni v hrubom odhade. Každý deň sa však nedá učiť, hlavne keď budú maturity. Treba to brať ako bonusovú prípravu na vš, však ako spomínal autor blogu, inak ako každodennou prípravou to na LF nejde. Určite sa ale nenechaj zdeptať zbytočnými pripomienkami od ľudí, ktorý ti neveria. Ak je medicína to čo ťa baví, treba to minimálne skúsiť a ak ti to nevyjde, môžeš ísť na skúšky znova o rok.

      Mimochodom článok je úžasný, veľmi ma motivoval a hlavne pomohol. Toľko informácií by som len ťažko od niekoho zháňal

      Odstrániť
  42. Ahoj, som tretiačka na gympli a chcela by som ísť študovať všeobecné lekárstvo na LF do Martina. Začínam premýšľať nad doučkom, no chcela by som naň chodiť do Košíc, keďže by som to mala bližšie. Myslíš si, že doučko v KE mi pomôže zvládnuť prijímačky na LF do Martina alebo ma pripravia iba na prijímačky na ich školu?
    Ďakujem za odpoveď :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, Košice ťa pripravia na Košice, Bratislava na Bratislavu a na Martin... netuším. Majú to také trochu špecifické a keďže ma to veľmi nezaujímalo a teraz už ani s nezaujíma, tak neviem, kam sa treba zapojiť špeciálne na prípravu ich prijímačiek. Tá košická príprava ale podľa mňa pre Martin veľmi nepomôže.

      Odstrániť
  43. Ahojte, casto sa tu spomina nejaky program na testy. Viete, kde nieco podobne mozem najst? Velmi by pomohlo taketo generovanie testov :). Vopred diky moc.

    OdpovedaťOdstrániť
  44. Ahoj, rozumiem tomu správne, že na bio aj che DOKOPY máme 3 hodiny? Spolužiaci sa ma snažia presvedčiť, že 3 hod na bio a 3 hod na che, no mne to príde nereálne, aby sme 6 hodín robili prijímačky. Ako to teda je? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, 3 hodiny sú na obe, dostaneš balík s testami a máš 3 hodiny na všetko, poradie je na tebe, ale v žiadnom prípade to nie je 6 hodín, to by si tam už zapustil(a) aj korene trojgeneračného stromu. :)

      Odstrániť
  45. Ahoj, kde by som mohla nájsť a vyskúšať si tie cvičné testy, ktoré máš niekde tu na blogu???

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, nie sú to testy, ale program na dávanie otázok. Je v článku part 4.

      Odstrániť
  46. Ahoj, mám pár otázok. Otázky a odpovede sú rovnaké na prijimackach aj v podkladoch? Stačí sa učiť len z nich? A stačí posledné vydanie? Za info ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  47. Ahoj, nevieš náhodou aký je minimálny počet bodov, ktoré treba získať na prijatie tento rok? :) A ešte jedna otázočka, budeme mať 3 hodiny? Lebo kdesi som počula, že len 2,5. Ďakujem vopred za odpoveď :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, bodovú hranicu neviem, ale posledné dva roky to išlo dolu vodou, čo je pre vás dobre. Na test by mal byť čas ako doteraz, 3 hodiny. :-)

      Odstrániť
  48. 736 všeobecné...je tam šanca?

    OdpovedaťOdstrániť
  49. Ahoj, tvoj bol som objavil síce len pred pár dňami, ale odvtedy nič iné nečítam :D ľutujem len to, že som ho nenašiel skôr. No mám na teba jednu otázočku, dostal si sa na LF hneď na prvý pokus? Lebo ja som to skúšal teraz druhý raz a zase to vyzerá tak, že mi to ujde o pár bodov... tak som len chcel vedieť, či tam je viacero takých ľudí čo to skúšali aj viackrát a či sa to teda oplatí.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, mne sa to nejako podarilo na prvý šup, ale dosť veľké percento ľudí sa dostane až na druhýkrát a poznám aj takých, ktorí sa dostali na tretíkrát.

      Odstrániť
  50. Ahoj, chcel by som sa opýtať, prečo sa tak komplikuje vyhodnotenie testov. Je to zdlhavé a čakanie na konečný výsledok - nervozita. Nevieš aký počet bodov je potrebné získať, aby som mal aspon predstavu?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, ja som len študent, take otazky musis klast inde. :-) Spravidla nad 700 bodov je to bezpecne, v poslednych rokoch aj menej.

      Odstrániť
  51. Ahoj, chcela by som sa opýtať ako to je s "výbavou" na príjimačky, teda hlavne, či si môžem vziať svoju kalkulačku.

    OdpovedaťOdstrániť
  52. Ahoj, už sa ťa tu opýtalo mnoho ľudí na všeličo a napriek tomu mi všetky tie odpovede stále nestačia :D
    pomocný papier = prázdne miesto medzi príkladmi v testovej knižke?
    Ďakujem a btw
    tento blog je skvelý ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj,pokial si dobre pamatama nic sa nezmenilo,tak ano.:-) testovnice mozes popisat ako chces, vo výsledku je dôležitý hárok. A vdaka. :-)

      Odstrániť
  53. Ahoj :) chcem sa len opytat, mozno na to odpoved uz niekde je ale je tu toho mnoho... ze ako to je s kalkulackou. Mozem si priniest vlastnu? Dakujem za odpoved ;) inak supiš blog!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, nie, kalkulacku dostanes na mieste. A dakujem. :-)

      Odstrániť
  54. Ahoj, mám na teba niekoľko otázok, lebo tvoj blog milujem a tvoju radu by som ocenila. Budem teraz končiť sextu na gymnáziu v BA a po maturite chcem ísť na LF UK. Inú školu (napr. Martin) som vylúčila, aj keď je to asi risk, lebo dochádzať, či presťahovať sa nechcem kvôli rodine a priateľom a ak by to nevyšlo, uvažujem, že si dám gap year a skúsim to o rok.. Chcela by som vedieť nejaký tvoj pohľad na takýto nápad.

    Druhá vec je, že si niesom istá ako to je s tými otázkami na prijímačkách. Chcem sa začať učiť minimálne leto pred maturitným ročníkom, ak je to možné aj skôr.. Tak ak mi to vieš nejako zhrnúť - kedy a kde kúpiť knihy, či stačia aj tie staré a nové treba až v maturitnom ročníku, bola by som veľmi vďačná..

    Posledná vec, sľubujem. Chcela by som dobrovoľničiť niekde v lekárskom prostredí. Pani z Klubu detskej nádeje mi napísala, že až od 18, tak sa tam chystám budúci rok.Ak máš nejakú skúsenosť, tip alebo čokoľvek k tejto téme, podeľ sa o to so mnou prosím, určite mi to pomôže.. 🙂

    PS: Tvoj blog je neskutočný! Čítala som posledný príspevok o pro-life a pro-choice téme a vo všetkom súhlasím. Vlastne všetky tvoje články, ktoré som prečítala ma rozosmejú, pomôžu mi, nakopnú ma a niečo ma aj naučia. Držím palce v neuroscience, prípadne pediatrickej chirurgii, či psychiatrii, nech sa ti darí! 😉

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj!

      1.) Ono som to tu mozno aj niekde spominal, ze je dolezite sa aj tak sustredit na jednu skolu, kam sa chces dostat a ucit sa primárne na jej prijímačky, takze napad to je celkom OK. :-)

      2.) Ak si z BA, tak najlahsie je prist osobne do skriptarne fakulty na Sasinkovej, kde kupis obe knihy najnovšieho vydania za cca 10 eur. Aspoň uvidis fakultu. :-) zacat leto pred oktavou, pripadne vlazne v septime uplne staci.

      3.) Klub detskej nadeje je dobra volba. Dalsie, co mi napada, je Plamienok, su tam velmi mili. Inde ta bez toho, aby si bola aspoň student LF velmi nevezmu, resp. velakrat nestaci ani to, ze si uz student LF. Na strednej je velmi dobra volba aj Cerveny kriz.

      Dakujem pekne,uzi si strednu kym sa da a vela stastia na prijimackach!:-)

      Odstrániť
  55. Ahoj, Otázky a odpovede sú rovnaké na prijímacích pohovoroch ako v podkladoch? Ak chcem študovať v školskom roku 2019/2020 , môžem si zakúpiť posledné vydanie, alebo počkať či nebude nové ? ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  56. Ahoj, mám otázku. Vela som čitala, že v knihach na prijimacie konanie sa nachadzaju aj nespravne odpovede. Tak by ma zaujímalo či na prijimackach mame zakrizikovat odpoved, ktora je v knihe alebo, ktora je naozaj spravna. Vopred dakujem za odpoved. Prajem pekny den.

    OdpovedaťOdstrániť
  57. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  58. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  59. Ahoj... :) chcela by som sa spýtať, aká je pravdepodobnosť, že ma zoberú ak ma prijmú? Lebo vraj tie úplatky tam fungujú bežne... vďaka :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úplatky tam fungujú bežne povedala teta bratovho synovca, ktorého bratranca nezobrali a preto sú všetci butthurt? :-)
      Pravdepodobnosť, že ťa zoberú ak ťa prijmú je 100%, lebo je to synonymické. Vôbec sa nemusíš starať o druhých, len sústrediť na seba. Je hranica bodov, ak si nad ňou, si prijatá, ak pod ňou, nie si. Nie je možné, aby si mala dostatok bodov v prijímacom konaní a následne nebola prijatá na štúdium. :-)

      Odstrániť
  60. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  61. Ahoj, nemáš tu k tomu asi samostatný článom a dosť ma to zaujíma a trápi zároveň.. Koľko stojí 1 rok na LFUK školné a knihy aj čokoľvek iné, čo je treba kúpiť? Neviem to nejako odhadnúť a brigádujem preto koľko sa dá, aby som našetrila a neozdrala úplne rodičov. 😊😉

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, to závisí od toho, ako plynuly je tvoj prechod na VŠ zo strednej. Ak priamo, samotné štúdium je v rámci SR zadarmo, ak je tam nejaká pauza (rok doma, iná VŠ), platíš školné v podstate za obdobie tej pauzy. Knihy vedia byť drahé, ale rovnako sa dajú zohnať lacnejšie od starších alebo zadarmo požičať z knižnice. V prípade zlých finančných podmienok sa da požiadať o odpustenie školného, získať rôzne štipendiá,... Takže študovať sa naozaj dá, len treba chcieť. :-)

      Odstrániť
    2. Ahoj, čiže to znamená, že ak ma na prvý pokus nezoberú, ale až na druhý, tak budem musieť platiť školné?

      Odstrániť
  62. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  63. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  64. Ahoj, prosím o radu ohľadne študijných materiálov na prijímačky. Momentálne som v maturitnom ročníku gymnázia v Banskej Bystrici a mám záujem o štúdium na LFUK. Samozrejme budem maturovať z biológie a chémie, tú chémiu sme ale počas štúdia nemali veľmi kvalitnú, z tej mám celkom obavy. Snažím sa získať čo najviac informácií na internete ohľadne prijímačiek a najmä ma zaujímajú podklady, z ktorých je reálna šanca, že prijímačky spravím. Lebo spoliehať sa na znalosti z bio a chémie v rozsahu gymnaziálneho učiva je isto utópia. Viacero študijných materiálov ponúkajú inzerenti na rôznych webových stránkach, ale dôveryhodnosť týchto zdrojov je nízka. Momentálne nemám nikoho v okolí, kto by mi mohol ponúknuť seriózne podklady. Moja otázka teda smeruje k tomu, či najnovšie vydania publikácií "Podklady na prijímacie skúšky z biológie" a "Podklady na prijímacie skúšky z chémie" (ktoré zatiaľ nemám), sú postačujúce. A prípadne či sa ešte v súčasnosti dajú na fakulte zakúpiť. Vďaka :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  65. Ahoj,našla som tvoj blog popri zúfalstve ako som sa pýtala googlu na radu o príprave na medicínu v BA. Som v maturitnom ročníku, začala som sa pripravovať od júla, cez leto som si prešla 1000 z BIo a 400 z chémie. Ako nám začala škola, tak som sa z biologie nepohla, a z chemie som sa dostala po 550, s tým že biologiu pomaličky zabúdam čize opakovanie je u mňa všetkým. Nakoľko som očakávala že do októbra budem mať 1000 aj z chemie, som prepadla veľkej panike, že nestíham a všetko to nemá už zmysel. Pretože podľa aktuálnych trendov na gympli, nikto nikomu nič nepovie, neporadí, veď ty nie si dcera doktora alebo toho, tak automaticky ťa neriešim a nepomôžem. Viem že človek si s tým musí poradiť aj tak sám, ale čakala som aj medzi spolužiačkami, ktoré žijú v doktorskom prostredí väčšiu vzájomnu pomoc. Ďakujem za odpoveď. Prajem pekný den. Nemôžem ešte zabudnúť podotknúť, že tvoj blog je super, s viacerými názormi súhlasím, a tieto príjimačky su len o biflovaní, nikto sa nepozerá či na to naozaj máš alebo nie, či ti naozaj záleží pomaháť ľuďom a nie zarábať veľké peniaze. Bohužiaľ, vo viacerých prípadoch by sa skôr zišiel IQ test ako príjimačky.

    OdpovedaťOdstrániť
  66. Ahoj, mám 35 rokov, otec 2 detí, vyštudovaný ing. Informatiky v ktorom nepôsobým( podnikám), a rozmýšlam nad medicínou.Koľko ročného máš najstaršieho spolužiaka, známeho, alebo iba face ktorého si videľ na lekárskej? Asi pred rokom som začal rozmýšlať, pretože ma naplňa , začal baviť tento odbor. Prešiel som bio,a 1/4 chémie, neviem aké by som mal šancu aj doštudovať medicinu, pretože si myslim že je to dosť náročné.41 ročný v nemocnici najskorej,46 ordinácia,....ďakujem za odpoveď

    OdpovedaťOdstrániť
  67. Ahoj, chcela by som sa opýtať, aká je šanca, že ma vezmu na odvolanie, keď mám 620 bodov. Ďakujem za odpoved :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj, na odvolanie neberu, ale posuva sa hranica. nechcem ti brat nadej, no o prijati s tolkymi bodmi som este nepočul.. počkaj si však do vratenia navratiek

      Odstrániť
  68. Ahoj, som študentkou maturitného ročníka na zdravotnej škole, no až teraz so zistila, že práca zdravotnej sestry ma až tak neberie a chcela by som byť niečo viac. Nemyslím to povýšenecky len to takto cítim, a chcela by som aspoň skúsiť medicínu. No chcem sa opýtať, či je nádej ak rok po strednej budem doma a venovať sa naplno učeniu na príjimačky alebo to rovno už teraz môžem vzdať keďže niesom z gympla a nemám tu chémiu a biológiu aká by mala byť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. sú tu aj takí sprostí ľudia ako ja, ktorí otvorili otázky v máji( a to mám prihlášku na zubarinu), popritom sa snažím pripraviť aj do česka. Rok je dlhý, ak chceš ísť na medicínu, určite sa nevzdávaj. (ja som síce z gympla, ale som si relatívne istá jedine fyzikou, čo mi je na Slovensku na nič)

      Odstrániť
  69. Ahoj, ako to je s prijímačkami keď mam priezvisko napríklad na D čiže budem mať prijímačky skôr ako ostatný a dostanem povedzme 730 bodov ale ostatný ešte prijímačky nerobili a budu mať viac ako ja... je možné že ich bude viac a mňa nezoberú ?
    Ďakujem za odpoveď

    OdpovedaťOdstrániť
  70. Ahoj, ja sa hlásim teraz a z toho, ako to chápem to je možné.. Napr tento rok berú na VL 430 uchádzačov. Čiže ak by bolo 430 ľudí, ktorí by mali 731b a viac, teba by už nezobrali, resp možno až vtedy, keď sa im tých 430 vyjadrí, či aj nastúpia (keďže ich možno zobrali aj na iné LF..). Ak by si mala ale 731b ako tých zvyšných 430, mali by ťa zobrať a s tebou každého, kto dosiahol rovnaký počet bodov ako posledný prijatý (430. V poradí). Čiže ak by spoločne s tebou bol ešte 432. so 731bodmi,zobrali by v daný rok 432 uchádzačov.

    OdpovedaťOdstrániť
  71. ahoj,ja som bol teraz a dosiahol som 702, mali by brať 430, no do konca prijímačiek v BA sú ešte 3 dni ( VL ) + štvrtok na polovicu so ZL ( resp.ešte 30.6 - ako náhradný termín..myslíte že by som sa mohol dostať so 702b? Keď počítam - v priemere na zvyšné tri dni ešte cca.50 ľudí ( nadniesol som počet ) + pol dňa vo štvrtok - to je do konca ešte cca. 180 ľudí - ktorí by podľa tohto trendu mohli mať nad 700b....Myslíš si,že 702b je pri súčasnom plánovanom počte prijatých na VL do BA 430 ešte ok?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, autor článku niesom, ale tiež sa teraz hlásim na VL na UK, ešte ma to čaká, a pevne dúfam, že po upravení hranice, keď sa niektorí rozhodnú nastúpiť inde bude stačiť aj menej ako 700b, videla som ako sa to vyvýja, ale myslím, že so 702 bodmi by sa ti mohlo miesto ujsť.. 😊

      Odstrániť
  72. Neberú len 330 na UK? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  73. Podľa mojich info, keďže sa navyšuje počet, aby nebolo málo lekárov 😉😂, navýšili o 100,čiže 430 berú.. 😊

    OdpovedaťOdstrániť
  74. tak ako,už ste boli na skúškach na UK? Zatiaľ to vyzerá na "odhad" hranice 706 / ak počítame že 430 / - ale trend by mohol posledné dni klesnúť..ako to vidíte? Minulý rok posielali papiere o prijatí aj tak 691 ľuďom a na zápis prišlo "len" 550 na UK ( VL ).Nemyslíte,že aj k tým 430 budú nadsadzovať už v prvom kole,či len urobia čiaru po 430 a ostatné je už len na odvolaniach a posunoch?

    OdpovedaťOdstrániť
  75. Ahojte, chcem sa opýtať, ako sa vyhodnocujú anonymne kódy, keď by mali byť anonymne, ako vedia , kto je kto? Treba sa preukázať tým kodom niekde? Dik

    OdpovedaťOdstrániť
  76. Ahoj, myslíš, že by tento rok mohlo stačiť 640 bodov po zápise v septembri? A nevieš, ako sa to po zápise ešte posúva? Zatiaľ je hranica na 668 bodov a neviem, či si mám robiť ešte nádeje, díky..:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, netuším ako sa to posunie, ten druhý posun bol zhruba o 15-20 ľudí z 90 cca, neviem, koľko ich nepríde na zápis.. Ale o zhruba 30 bodov sa to posunulo ten prvý krát, za mňa si nemyslím, že po zápise sa to až tak posunie - ale všetko je možné 🤔🤷

      Odstrániť
    2. Ďakujem.. nevieš ako bolo toto myslené? —> “ Minulý rok posielali papiere o prijatí aj tak 691 ľuďom a na zápis prišlo "len" 550 na UK ( VL ).”

      Odstrániť
  77. Netuším o ničom takom som nepočula ani neviem.. 😂

    OdpovedaťOdstrániť
  78. Ahoj,chodím na szš odbor masér,bohužiaľ na tomto odbore není chémia a bio,od druhého ročníka chcem chodiť na doučovanie z oboch predmetov a po strednej škole rok odklad aby som mala dostatočne veľa času sa pripraviť na prijímačky ale cez strednú sa nebudem môcť až tak intenzívne pripravovať na prijímačky kvoli učeniu sa na maturitné skúšky ktoré máme zo slovensjého jazyka,angličtiny, masérstvo-teoria a prax ale bojím sa že mi to nebude stačiť čo sa týka chémie a biologie a nezvládnem prijímačky takže som sa chcela len opýtať či mi to bude stačiť alebo maám začať s učením sa na LF skôr.

    OdpovedaťOdstrániť
  79. Dobrý deň, viete mi poradiť ako sa počítajú body na prijímačkách UPJŠ lek. fakultu? Ak mám v 100 otázkovom teste 12 chybných možností? Ako to prepočítať na body? Je celá otázka nesprávna, ak je v nej jedna chybná možnosť? Čiže 4 body dole? Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  80. Ahojte, chcela by som sa opýtať, či sa v minulých rokoch menili príklady na prijimačkách na SZU na všeobecné ? Alebo menia len čísla. Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť