1. ročník, 2. ročník, 3. ročník, Iné

pondelok 13. októbra 2014

Ako sa dostať na medicínu?

Part 2 - Biológia

V tomto článku sa posnažím zlepiť dokopy niečo o prijímačkovej biológií, takže budem rebel, keďže všeobecné poradie je chémia - biológia.


Hlavný ťahúň ako podkladov, tak aj biológie ako takej na fakulte je pán docent Böhmer, o ktorom, ak sa stanete študentom na LF, budete dozaista počuť. Až vám bude zle - ako by sám povedal. Čo sa týka samotných podkladov, tie sú v rámci možností a systému, ktorý je slovom zlý, na prijateľnej úrovni. O tom často spomínanom "rozsahu gymnaziálneho učiva" by sa dalo vo viacerých momentoch polemizovať, ale nejde o nič hrozné.

Prvý okruh je po otázku dvestoniečo, čo pre nás nie je zaujímavá informácia. Je tam všeobecná biológia a všeobecná bunka plus perličky ako Traubeho mechúrik a Operón Escherichia coli. Nič nezvládnuteľné. Ďalšia hranica je po otázku č. 410, kde sa od spomínanej otázky dvestoniečo nachádza látka, ktorú sme na gympli nazývali "Genetika". Tá sa spravidla preberá koncom tretieho ročníka, takže uvedomelý medicínuchtivý tretiak niekedy okolo Vianoc, resp. kedykoľvek skôr než Genetiku preberie v škole, dokáže byť pomerne frustrovaný. Predsa len, som len na začiatku knihy a toľko toho neviem? Toľko toho vidím vôbec prvýkrát? Toľkému nerozumiem? Ja chcem ísť na medicínu?! Tieto otázky úzko súvisia so syndrómom prvotného šoku, ktorý je pri Podkladoch pre LF UK masívny. O tom neskôr. Paradox je v tom, že táto časť knihy je nakoniec najľahšia. Osobitnú kapitolu v príkladoch na genetiku tvoria tzv. "staré matky", na ktorých študenti tradične pohoria. Viac o nich v poslednom článku z tejto luxusnej edície. Detto príklady na populáciu na konci knihy (od otázky č. 1447 po otázku č. 1500), pri ktorých keď človek pochopí jednoduchý systém ich riešenia, sú urážkou pre niečo tak dokonalé, ako je maturant a nádejný medik. Ak však neviete, ako na to, vedia aj tieto trivialitky spôsobiť pár vrások, hlavne keď vás tlačí čas. Výhodou však je, že ak pochopíte jednu, pochopíte všetky, a preto v konečnom dôsledku je Genetika ako celok ľahký úlovok bodov na prijímačkách, čo je dobrá správa pri fakte, že spolu s bunkou, ktorá tiež nie je nič nezvládnuteľné, tvoria takmer jednu tretinu všetkých otázok. Hurá! 

Ďalšia časť pojednáva okrajovo o imunite, ale hlavne o mikroorganizmoch - vírusy, baktérie a tiež o prvokoch. Od cca otázky č. 505 to ide z dažďa pod odkvap - Botanika vrátane húb - kde pri niektorých otázkach jednoducho musia zapojiť mód cvičenej opičky aj jeho radikálny odporcovia.

Od otázky č. 593 prechádzame na Ríšu živočíchov, ktorá patrí k tým lepším častiam. Až na bezstavovcov... Tie špiny sú všade! Ako vždy, aj tu sa vyskytnú otázky typu "Medzi ploskonosé opice patria:" s fixovanou odpoveďou: "Tie, o ktorých som nikdy nepočul. Tie, o ktorých som nikdy nepočul..." a bum! = malpa a kosmáč. 

Približne od otázky č. 723 sa živočíchy miešajú so všeobecnými otázkami z biológie, ktoré sa viac-menej pýtajú na rozumné a podstatné veci. Ďalší zlom predstavuje otázka č. 819, kde začína Ľudské telo. O tom sa nedá povedať veľa - znovu opakovať, že sa vyskytnú "nepodstatné" a "ťažké" otázky je už asi zbytočné. Toto je časť, pre ktorú chcete na medicínu, a ak idete po poradí a máte za sebou dva veľké "zbytočné" okruhy - Botanika a Zoológia (najmä časť bezstavovcov), táto časť by mala ísť podstatne ľahšie. Problémom môžu byť z času na čas vitamíny, ktoré si ešte užijete pri chémií. 

Sranda končí otázkou č. 1317, kedy po bezstavovcoch začína môj ďalší favorit - Ekológia ruka v ruke s vývojom Zeme a človeka. Opäť ide o časť, ktorá na gymnáziách preberaná je a opäť ide o časť, ktorú jednoducho musíte... V rebríčku "very fuckin' useful" jednoznačne prvé miesto. Posledných pár otázok až do vyššie spomínaných príkladov na populáciu má opäť všeobecný charakter.

Žiadna oblasť knihy nie je len čisto o tom alebo o tom. Vždy sa vyskytne niečo, čo tam vôbec nepatrí, ale to je svojim spôsobom aj dobre. Odhadom 5 - 10% otázok, to závisí od mnohých faktorov, sú typovo určené pre cvičené opičky, čo pri spätnom ohliadnutí nie je až také zlé. Biológia ako celok nie je taká zlá, resp. ak sa na prijímačkách na niečo spoľahnúť, "nahrabať body", tak tu a na chémií mať rezervu. Je to však individuálne - pre fanúšikov Breaking Bad, ktorí sú plní snov o veľkých prachoch z metamfetamino, môže byť kameňom úrazu práve biológia. Takto to však platí vo všeobecnosti. Biológiu máme v malíčku, poďme na chémiu...

15 komentárov:

  1. S tou malpou a kosmáčom si ma strašne pobavil, u mna je to také isté :D super blog

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Je to skvelé..ale aj desivé :D ďakujem za objasnenie ako to chodí na prijímačkách :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prijímačky sú viac desivé ako skvelé, potom sa to trochu otočí. Občas. :D Nie je zač. :-)

      Odstrániť
  3. Mňa by zaujímalo ako dlho si sa učil na prímačky, či si začal už v tretiaku alebo pár mesiacov pred prímačkami :) Ďakujem za odpoveď

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Knihy som kúpil v tretiaku, reálne som začal pár mesiacov pred prijímačkami. :-)

      Odstrániť
    2. Knihy som kúpil v tretiaku, reálne som začal pár mesiacov pred prijímačkami. :-)

      Odstrániť
    3. Tento komentár bol odstránený autorom.

      Odstrániť
  4. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Na tento blog som narazila prostredníctvom "úžasného" Traubeho mechúrika :D :D ... a súhlasím s tým, čo si napísal :D proste je to tragikomické

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som tento blog našla kôli Traubeho mechúriku!! :D

      Odstrániť
    2. Aj ja 😂 už sa teším na tie ďalšie kvalitky

      Odstrániť
  6. Dneska som mala prijímačky a vďaka tebe som presne vedela, ktoré opice sú ploskonosé =D Takže ďakujem. A už napíš dačo nové, keď sa ti bude dať.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ako fajn... je to tu opisovane ako strasne to je sa ucit na prijimacky a ake vychytavky sa tam nachadzaju... podla mna je to fer... nato fakulta vydala podklady z kt sa treba tiez ucit... kedze studium na VS je aj o samostudiu a dohladani si veci vo vlastnom zaujme... netvarme sa ze chceme byt doktormi a nemusime si spajat urcite suvislosti kt nas aj priroda uci na prikladoch...

    OdpovedaťOdstrániť