1. ročník, 2. ročník, 3. ročník, Iné

streda 22. júla 2015

Stredná vs. vysoká

Po jednom rôčku na škole vysokej by to chcelo nejaké to porovnanie s tou strednou, kým si ešte čo-to pamätám. Neviem, či má zmysel to spomínať, ale pri istotu - porovnané sú medicína a gymnázium. 

Na strednej si učitelia často zvykli robiť srandu s jedným "vtipom". Na vysokej ho síce nikto nespomína, ale za srandu ho nikto nepovažuje. Skôr za pravidlo, do Hlavy 22 ladené, ktoré všetci berú za samozrejmosť, a preto sa o ňom vlastne ani nehovorí:
Pravidlo č. 1: Pravdu má vždy pedagóg. 
Pravidlo č.2: Ak by ju aj náhodou nemal, platí pravidlo č.1.

Takže základná otázka je - Aký je rozdiel medzi strednou a vysokou? Veľký.
A teraz nejaké to porovnávanie a rozdiely:

Písomky:

Stredná: 30 strán na jeden test? *rozdýchavanie* No dobre, koľko na to máme, mesiac?
Vysoká: 30 strán na zápočet? Na pozajtra? *nedôverčivo* V tom bude nejaký háčik, to je nejako málo.

Počas testu, na ktorom sa vyskytla otázka, ktorú vidíte prvýkrát v živote:

Stredná: Paničelka, toto sme nebrali! *následný puč, revolta a preškrtnutie otázky so satisfakciou, že je z testu vyradená*
Vysoká: Len veľmi málo ľudí sa vôbec na niečo odváži spýtať - väčšina totiž vie, že sa to buď mala naučiť a nenaučila, mala aspoň prečítať a neprečítala, že to bolo pravdepodobne v tej časti, o ktorej si povedali, že "tá na teste určite nebude", alebo vám tú informáciu v prípade potreby krytia sa pedagóg vytiahne z publikácie, o ktorej ste ani netušili, že existuje. Faktom ostáva, že to tak naozaj je a vy ste to mali vedieť. V prípade, že je úplne najhoršie, platia hore uvedené dve pravidlá.

Poznámky, literatúra:

Stredná: Frflanie na to, že učiteľ vám od slova do slova nadiktuje tie najpodstatnejšie a maximálne okresané fakty, ktoré od vás bude vyžadovať. Všetky knihy dostanete v škole.
Vysoká: Slovenská publikácia učebného materiálu neexistuje alebo by radšej existovať nemala, česká sa nedá zohnať, povinnú literatúru už v knižnici nemajú, nedá sa zohnať alebo stojí takmer (alebo reálne) trojcifernú sumu v eurách. Do kolónky "Odporúčaná literatúra" radšej ani nenakuknete.  Radosť  sa učiť!

Čítanie náročného textu, ktorý sa podľa inštrukcií môže vyskytnúť na teste:

Stredná: Hmm, to sú kecy, ťažké blbosti, to tam určite nebude. * a nebolo *
Vysoká: Omg, to sú kecy, ťažké blbosti, to tam určite bude, mal som začať o deň/týždeň skôr. *a bolo *

Týždeň do maturity/skúšky:

Stredná: My hráme hokej? A veď, jedna tretina ma nezabije. *Následne pozerám celý zápas aj pozápasové bilancovanie a zisťujem, kedy hráme najbližšie*
Vysoká: To vonku, to je denné svetlo? Počul som, že je tam pekne...

Po teste/skúške:

Stredná: Hmm, tieto poznámky by sa mi ešte mohli hodiť.
Vysoká: BURN THEM! BURN THEM ALL!!!

Obdržanie dobrej známky:

Stredná: Super. *nasledované pomyselným "veď preto" *
Vysoká: Super. *nasledované pomyselným "nechápem, ako sa to stalo" *

Treba si dať pauzu, pozriem si jeden diel Grey's Anatomy/ House, M.D. alebo dve časti How I Met Your Mother/Simpsonovcov?

Stredná: Jeden diel House, M.D., jeden diel Grey's Anatomy.  *OMG, toto sa nemohlo stať. Meredith! Dereeek! * Druhý diel Grey's Anatomy ...  * Aha, včera vyšiel aj nový diel HIMYM? * ...
Vysoká: Okey, jedna časť Simpsonovcov mi nemôže nejako ublížiť... Alebo si radšej pozriem 10 minút teraz, a 10 potom...

Čas v škole:

Stredná: To si z nás akože robia srandu? Jedna nultá, raz šesť hodín a raz sedem? Veď to prídem domov najskôr o 15:00, to snáď nie...
Vysoká: *Zimný semester* - Biofyzika do 19:20? To ma rovno zabite.  *Letný semester*  - Anatómia do 19:20?!? Are you fucking kidding me? ... Hlavne v zime nie je nič neobyčajné, že do školy sa ide ešte za tmy a z nej už za tmy.

Počas učenia si dopredu pozerám, koľko sa ešte musím naučiť: 

Stredná: * Kuk * Už len toľko málo? To doklepnem večer... * a doklepol som to prestávku pred písomkou *
Vysoká: Nepozeraj sa tam. Je to pre tvoje dobro, nepozeraj sa tam! I dare you! I double dare you motherfucker!!! * Kuk * ... Niééééééé.

Pred testom/zápočtom/skúškou:

Stredná: Učil som sa to včera asi 2 a pol hodiny, toto dám na jednotku ako najväčší pán. *známka 1 a nejaké bonusy, ktoré na vysokej neexistujú*   -  Told ya.
Vysoká: Učil som sa to tri dni 1 (zápočet)/ dva týždne (ľahšia skúška). Bože, ja to asi nedám. Fuj, čo za sajrajt to mám na topánke? Áá, sebavedomie, to si ty, čo robíš tak vysoko?  *Už nejde o známku, Éčko teší viac ako Áčko, takže všetko okrem Fx*  -  Fúú, aspoň, že tak.
_____________
1   - platí pre normálnych ľudí, niektorí sa totiž spravidla učia večer->noc->ráno pred zápočtom (ahoj, histológia)



Toto nechce byť odradenie od medicíny a strašenie, ako je to neskutočne ťažké a ako sa to nedá. Hovorí sa, že začiatok je najťažší, s čím v tomto prípade veľmi nesúhlasím, ale môžeme to tvrdiť ako povzbudivý sebaklam. Prechod medzi strednou a vysokou školou je ale plynulý, vyučujúci vedia, že je to veľký skok a celkovo sa na to ide zľahka, aj keď sa to v tom momente tak nezdá. Zvládnuť sa to dá, aj keď je to medicína. :-)  

12 komentárov:

  1. Tento blog by sa mal oficiálne zaradiť medzi nemedikamentózne spôsoby liečby depresie. Jediným nežiadúcim účinkom sú slzy v očiach a bolesti brucha ako sprievodný jav záchvatov smiechu po každej prečítanej vete. Mega ^_^

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super blog, vtipný, svieži, osožný. Talent na písanie v kombinácií s prenikavou inteligenciou a humorom, to je to, čomu sa hovorí takmer povinná literatúra pre tých, ktorí majú zatiaľ dosť odvahy aspoň uvažovať o medine. Super!! :-) Vhodné rovnako ako napínavé čítanie pre upratovačku, ako aj pre jadrového vedca.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj :) tvoj blog sa mi veľmi páči! veľmi ďakujem hlavne za časť venovanú prijímačkám :)
    a jedna otázočka :) môže sa pri prijímačkách používať kalkulačka?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj. :-) Ďakujem a nie je zač. Kalkulačku používať môžeš, ale len tú, ktorú dostaneš od nich. :-)

      Odstrániť
  4. Moze sa pouzivat aj vlastna, len ju nesmu objavit. Ja som ju mal uviazanu na gumicke omotanej okolo predlaktia v mieste kde su hodinky a v pokojovom stave schovanu v rukave saka. Nikto nic nezbadal.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja by som také 90's kúzelnícke triky neriskoval. Tá kalkulačka, ktorú uchádzač dostane, úplne pokryje, čo treba. :-)

      Odstrániť
    2. "90´s triky", hehe, dobré dávaš! Lenže vtedy /r.1996/ kalkulačka nebola na prijímačkách povolená. A ja som potreboval istotu /už vtedy, keď ešte ani SMER a jeho istoty neexistovali/. Odpisujem až po roku, lebo som si Tvoju odpoveď predtým nevšimol.

      Odstrániť
  5. Ahoj :) môžem sa spýtať ako je to s vyučovacími časom na škole? Asi je nereálne nebývať na intraku a dochádzať od niekade 2 hodiny?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, najmä v prvých ročníkoch je výučba často od 7:30 alebo do 19:20, takže 2 hodiny dochádzať nie je zrovna najlepší nápad.

      Odstrániť
  6. Nie len medicína je náročná na štúdium, neštudovala som medicínu, ale podobalo sa to na 100% tomuto článku. Nie som toho názoru, že "medicína", tak hneď ochkajme, myslím si (s istotou to neviem povedať, kým nezačnem aj medicínu študovať), že sú podobne ťažké študijné odbory.

    OdpovedaťOdstrániť