1. ročník, 2. ročník, 3. ročník, Iné

nedeľa 30. augusta 2015

BSM

Niečo málo o tom najlepšom, čo na LF UK je, aj keď to LF UK nepatrí.


Malé upozorneníčko - všetky skratky sa budú snažiť byť vysvetlené, a že ich bude...

Čo je BSM?


Bratislavský spolok medikov (BSM) je študentská nezisková organizácia, ktorá združuje kopec skvelých ľudí. Čo to znamená? Že je študentská znamená, že ju tvoria najmä študenti. Že je nezisková znamená, že všetka aktivita je dobrovoľná a že ak ktorýkoľvek člen príde v nových nablýskaných Najkách, kúpil si ich pekne z vlastných zdrojov. To "nezisková" je ale len právnická fráza pokrývajúca práve tie spomínané Najky a podobne, teda akýkoľvek finančný zisk z činnosti. V skutočnosti je ale pre svojich členov a všetkých ľudí, ktorí s ňou prichádzajú do kontaktu, neskutočne zisková a to vo veciach, na ktoré sa peniaze nechytajú. Čo také? Spoznáte veľmi veľa dobrých, ochotných a šikovných ľudí (napríklad mňa), kopu spolužiakov vo vyšších ročníkoch, ktorí vám okrem iného poskytnú neoceniteľné rady a informácie, naučíte sa nielen veľké množstvo užitočných a veľakrát nevyhnutných vecí (teoretických aj praktických) do lekárskej praxe, na ktoré na fakulte počas výučby nie je (a mal by byť) čas, ale aj všeobecné poznatky, skúsenosti a zručnosti do života, ktoré sa hodia ani neviete kedy. Akákoľvek aktivita na BSM znamená, že človek, ktorý je jej súčasťou, môže len získať, a to spomenuté veci, ktoré len tak ľahko pokope nenájde. Na to, že je samotný BSM neziskový sa dá z neho získať pomerne dosť, right? 


Čo BSM nie je?

BSM nie je uzavretá sekta vyvolených. Nie je potrebné podstúpiť vstupný rituál, očistu dymom, prelievať krv a podpisovať s ňou zmluvu s diablom, zapredávať dušu, dať si tetovanie, odrezávať si časť malíčka ak nechcete byť chirurg a zúčastňovať sa na seansách vo viktoriánskom štýle. Nie je to žiadne zoskupenie prominentov, ktorí medzi seba nikoho nepustia, strážia si líniu a kde pokiaľ aspoň v troch generáciách vášho rodokmeňa idúcich po sebe neboli všetci lekári a minimálne tá posledná pred vami nebola aspoň v jednom vydaní Smotánky, tak nemusíte ani položiť ruku na kľučku. Najlepším dôkazom, že to tak naozaj nie je, som ja sám. Žiaden doktor v okolí, žiadna známosť na LF, na začiatku štúdia som nepoznal absolútne nikoho. A dokonca nepoznám ani Eriku Judínyovú.  V Pétržke by to nazvali "Started From The Bottom". Napriek tomu som dnes členom Spolku a momentálne dokonca aj predseda jedného z klubov (toho najlepšieho, samozrejme). Dvere sú vždy otvorené pre každého (obrazne, v zime je dosť kosa), člen sa môže stať každý (študent LF) a nikdy nikto nikoho nevyhodí štýlom "Naah, teba nechceme/nepotrebujeme" - to mi môžete veriť, letel by som ako prvý. Kto neverí ako neborák Tomáš v tej fantasy knižke, nech príde a presvedčí sa vlastnými zmyslami - nič jednoduchšie nie je. Tákže - your turn haters.  

Štruktúra

BSM je časť skladačky s celkom peknou hierarchiou, pri ktorej si pomôžeme nasledovnou schémou:

Zároveň prichádzajú skratky:

Na vrchole sa nachádza IFMSA - The International Federation of Medical Students' Associations. Ajefemesej bola založená niekedy v 50. rokoch minulého storočia a asi najčastejšie sa chváli tým, že je najväčšou študentskou organizáciou na svete. Yo bitch! 

Pod IFMSA, ktorá má globálny charakter, sa nachádzajú organizácie zodpovedné za jednotlivé členské štáty. V našom prípade je to SloMSA - Slovak Medical Students' Association, kde sú v súčasnosti na pozícií Prezident a Viceprezident(ka) skvelí členovia, koho iného ako BSM - Marek a Monika. Takže po druhýkrát - Yo bitch!

Pod SloMSA sa v hierarchii nachádzajú jednotlivé spolky/združenia študentov na jednotlivých fakultách v rámci daného štátu. Na Slovensku sa nachádzajú štyri Lekárske fakulty a teda štyri takéto organizácie: SMMK - Spolok Medikov Mesta Košice, MKM - Martinský Klub Medikov, a keďže Bratislava je Bratislava, má dva - Spolok medikov SZU a práve BSM - Bratislavský spolok medikov, ktorého logo je zobrazené na obrázku vyššie pod logom SloMSA. Názvy ostatných spolkov pre prehľadnosť neboldujem, logá neuvádzam pre propagačné a vlastenecké dôvody. Naše je aj tak najkrajšie. *ba dum tsss*

BSM je teda zodpovedné za aktivity na lokálnej úrovni - konkrétne na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Rovnako ako každý celok vyššie má svojho predsedu (Tomáš rocks!), podpredsedov, pokladníka, tajomníka, maskota a DJ. Okey, maskota a dídžeja zatiaľ nemáme...


KLUBY ... alebo len Kluby, to už našťastie nie je skratka.

No a nakoniec, v rámci samotného BSM, sú tu jednotlivé kluby. V angličtine: Základ slova je vždy "SCO-" pre "The Standing Committee on" a zvyšok slova je konkrétny klub. Napríklad Klub Vzdelávania Medikov je "SCOME" - The Standing Committee on Medical Education. 

Na obrázku v poradí: 

KVM - Klub Vzdelávania Medikov - Načo si klamať, SCOME je najlepším klubom s najlepšími aktivitami a najviac kúl členmi. A so mnou. Za všetku awesomeness hovorí a stelesnením všetkého dobrého je najlepší člen (nielen) klubu - Aďka. 

KSZ - Klub Sexuálneho Zdravia - alebo SCORA - Sexoši sú strašne super ľudia a po SCOME majú najzaujímavejšie aktivity a akcie. Majú aj vlastnú tréningovú chatu, čo ale nie je tak zvrhlé ako by sa mohlo zdať. Členkou BSM je aj národná koordinátorka sexuálneho zdravia pre Slovensko (NORA - National Officer on Reproductive Health & AIDS) - a.k.a. najmilší človek na Mliečnej ceste - Kyka.

KĽP - Klub Ľudských Práv - SCORP - Nezjedzte ma, zachovávam trojpísmenkový/troslovný trend. Ide o najmladší klub na BSM, založený len pred pár mesiacmi pod iniciatívou spolkáčky Betty, na ktorú týmto tempom budem raz hrdo ukazovať, že ju poznám a bola v mojom ročníku. Klub má ešte úplne všetko pred sebou, najviac sa poteší novým super členom, a celé to bude mega!

KVZ - Klub Verejného Zdravia - SCOPH - Klub asi s najkrajším projektom - Teddy Bear Hospital. No je niečo krajšie ako detičky v nemocnici starajúce sa o plyšové medvedíky? Normálne by nasledovalo niečo pseudoftipné, ale odpoveď je v tomto prípade prostá: Nie, nie je. 

KZA - Klub zahraničných aktivít (u nás zahŕňa SCOPE (na obrázku) aj SCORE) - Náš kontakt so svetom. Vďačíme mu ako za naše stáže do celého sveta, tak za postaranie sa o stážistov z celého sveta u nás. Úcta najmä preto, že makajú hlavne cez letné prázdniny.   

Každý klub má svojho človeka, ktorý zaň zodpovedá na lokálnej (tzv. predseda klubu) a národnej úrovni. Ďalej netuším, ako je to rozdelené, ale celé to postupne smeruje do Európy a sveta ako celku. Každý takýto človek má svoje označenie a každé označenie má svoju skratku. LOME, NOME, LORA, NORA, LEO, NEO, ... všetko má svoj význam aj logiku, ale načo sa tým zaťažovať.  Kluby nie sú nijako izolované, BSM je celok a všetci spolupracujú so všetkými.

BSM a ja

Bratislavský spolok medikov ma zaujal už na uvítacom dni - Freshers' Day (Welcome Day) - spočiatku ani nie tak konkrétne, ako v celku - že niečo také dokázali zorganizovať. To bol spoločne so skvelou prezentáciou Klubu vzdelávania medikov úvodný impulz, zvyšok zariadila v priebehu toho dňa (a od toho dňa stále) Aďka, a preto jej ďakujem za všetko, čo sa odvtedy stalo a ešte stane, aj keď mi to nejako neberie. :-) Nebyť jej, moja aktivita v rámci spolku by bola taká, že by som okolo neho maximálne prechádzal na anatómiu. Ak sa pozriem na veci spomenuté na začiatku, ktoré človek vďaka spolku získa, všetci tí ľudia, zážitky,... You can't imagine what you've done for me, girl. :-) 

Tak som prijéchal na prvé stretko Klubu vzdelávania medikov, kde všetci členovia predstavili svoje bežiace alebo plánované aktivity - vtedy ma najviac zaujal už zmienený projekt fyzioHD (a posunková reč, ale to mi v zhone počas roka nejako ušlo). Postupom času sa to rozširovalo a v súčasnosti som tak-nejako predseda tohto Klubu, čo nie je nič výnimočné ani nijako špeciálne, len pre neznalých to možno znie fancy a oproti ostatným členom mám len o zrnko viac povinností.

Záverom

BSM je to najlepšie, čo študenta na LF môže postretnúť. Jediným kritériom je chcieť, byť ochotný a obetovať nejaký čas (všetko sa ale mnohonásobne vráti) - to ale nie každý dokáže a práve pohodlnosť národa slovenského je podľa mňa najčastejší zdroj nezmyselného a neoprávneného hejtu. Takže súčasní a budúci študenti - jediné, čo treba, je chcieť a jediné, čo netreba, je báť sa. 



Fotkám sa vyhýbam ako Kuba demokracii, ale tu je jedna spolkáčska so všetkými vyššie
spomenutými aj nespomenutými. :-) 






5 komentárov:

  1. Opäť pekný článok :) no nedá sa mi neopýtať, však si ten s tričkom Oasis? :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Odpovede
    1. Zopár ľudí chýba, inak sú to tí najaktívnejší z aktívnych. :-) Viac-menej. :D

      Odstrániť
    2. Snáď raz budem patriť medzi vás :)

      Odstrániť