1. ročník, 2. ročník, 3. ročník, Iné

utorok 15. januára 2019

Hygiena

A to sa tam učíte čo, ako sa sprchovať? Haha.



Hehe, nie, ale džouk to bol kvalitný. Síce v roku 1974, ale aj tak. Hlavné, že sme sa pobavili. Teda my, medici, až tak nie, ale na našej ceste to nie je ani zďaleka prvýkrát, čo sme sa priblbo nasilu smiali na 100x počutom, trápnom momente zvanom "vtip". Ozaj, niekto mi prosím dajte vedieť, aký je rozdiel medzi pacientom a psychiatrom... Ale späť, o čom teda tá hygiena je?

To vám viem zhodou okolností povedať celkom presne, lebo som si na skúške potiahol hneď prvú otázku "Definícia hygieny, jej úlohy a ciele", čo bola tutofka, lebo zasvätení vedia, že prvých 6 otázok sa pri učení preskakuje spravidla. :-) Teda až tak presne vám to povedať neviem, no... Ale spravidla sa pýši tým, že patrí medzi základné medicínske odbory. Celkovo ide o predmet, ktorý sa zaoberá predchádzaniu ochorení a zlepšovaniu zdravia populácie a robí to hlavne prevenciou. Prebieha vo 4. ročníku v podobe týždňového maratónu a na konci sa človek cíti, akoby odbehol ten skutočný.

Skúška u normálnych ľudí je buď hneď po bloku, alebo až v skúškovom. Neviem, lebo som ju robil v auguste ako pravý chronický presúvač všetkého, čo sa dá. Ale na prvýkrát, which is nice. Spravidla ale platí, že prebieha buď relatívne dobre, alebo relatívne až absolútne zle. Oba prípady sa viažu na skúšajúcu, ktorú vychytáte. Čo ma opäť vracia do už spomenutého roku 1974 a k spôsobu, akým u nás skúšky prebiehajú. Keď poviete Španielovi, Američanovi alebo Malajzijčanovi (rip slovenský jazyk), že u nás sa okrem písomného testu ešte aj ústne skúša, tak na vás pozerá s tou ústnou dutinou otvorenou dokorán a ani si nevie predstaviť, ako taká blbosť môže fungovať a vždy to končím takto:


Odpovedať s hanbou neviem, ale s hanbou viem, prečo je ústne skúšanie viac archaické ako knižnica lekárskej fakulty. A hygiena je najlepší príklad, aký viete nájsť. Niekto sa učí tri/štyri dni a dostane A - čo by len tak popri ceste mala byť tá správna cesta ako skúšať takýto predmet. Niekto sa ale učí týždeň, dostane Fx, len aby sa mohol učiť týždeň ďalší a dostať E. Poznám nespočetne veľa ľudí, kotrí prešli všetko od anatómie cez biochémiu až po patofyziológiu na prvýkrát a na hygiene to bolo za Fx. Faktor podcenenia v štýle "omg, veď ja som skoro 4/6 doktor-kto-je-viac, to sa mám učiť takéto sprostosti?" síce hrá svoju úlohu, ale nie až takú, ako by si človek na prvý pohľad myslel.

Učivo

Učivo na skúšku sa dá rozdeliť do 3 okruhov:

1.) Životné prostredie - ovzdušie, voda, pôda, žiarenie vrátane rádioaktivity. Nájdu sa tu zaujímavé veci a informácie, ktoré sa zídu skôr do všeobecného prehľadu vedomostí života ako do reálnej praxe lekára - ruku na srdce, koľko z nás bude hygienikov? - ale nadšenca pre vsetko, ktorý nevie z ničoho nič ako mňa takéto veci vždy potešia. Čo najviac zamrzelo a aj potopilo hygienu ako takú pre mnohých až do zlého zážitku bol balast práve v tejto časti. Predsa len, máme +-23 rokov, 4 roky medicíny takmer za sebou, už sa pomaly vidíme v titulkoch 24. série Grey's Anatomy a MY sa máme učiť vecičky zakladoškolského typu "troposféra, stratosféra, ionosféra, exosféra?" Na toto by nemenovaný príslušník ŠtB a mafián v službách českého parlamentu povedal "sorry jako?!". Ani Babiš však nemá na top hlášku/definíciu za všetky 4 roky na fuckulte. Citujem a zvečňujem s patričným priestorom a noblesou:

                                                 "Vietor je horizontálne prúdenie vzduchu."





2. Druhým celkom je Výživa a tu treba povedať, že užitočný. Výživa sa zíde, je vždy a všade a to ako u detí, u starších ľudí, tak aj u chorých. A nakoľko hlavne v posledných rokoch hrá jeden z výrazných faktorov práve prevencie, tak aj u tých, ktorí si myslia, akí sú zdraví.

3. ‎Zvyšok - opäť veci v intervale od "dobre vedieť" do "Are you fucking kidding me?".

Záver

Hygiena ako predmet sa cvičeniami vydržať dá. Dôležité je nespomínať, že ste boli na stáži v zahrnaničí s hygienickou témou - good job Juraj ako vždy... Aj prezentácia na záver týždňa sa dá prežiť. Teda ak ste neboli na stáži v zahraničí s hygienickou témou, nepochválili ste sa s tým a potom nemusíte robiť tú prezentáciu o tom celom sám. Good job indeed... Mlčať je zlato, povedal študent a dostal Fx. Fx je veľmi otvorená možnosť aj pri súčasnej prednostke ústavu a pri porovnaní s druhou profesorkou ide o veľké interindividuálne rozdiely. Veľmi to rozoberať nechcem, lebo výsledok takýchto hodnotení zväčša nekončí v zlepšení jeden strany do normy, ale k regresii normálnej strany do nezmyselna. Takže ak ste veriaci, premrhajte nejaký čas modlením, ak nieste, do tých svätých si zanadávajte a učte sa.

Hygiena ako celok: Aj keď som spomenul, že hygienikov nás bude málo a že priebeh hlavne skúšania nie je ani zďaleka optimálny (čo ale nie je chyba samotnej hygieny, ale celého systému), nemal som na mysli tento odbor zosmiešniť. Je veľmi dôležitý - oveľa dôležitejší ako sa zdá - hlavne pre "vyššie" dobro v zmysle populácie a neraz sa stane na individuálnej úrovni, že z veľmi nepríjemného problému, napríklad v tak dôležitom prostredí akým je váš domov, vám môže pomôcť jedine hygienik. Zároveň sa dá povedať, že ak by sme dodržiavali hygienu v celom jej rozsahu - nie len v obmedzenom zmysle pojmu, ako si ju predstavuje bežný človek - žili by sme oveľa zdravšie a dlhšie. Tak, a teraz si ako správny medik/lekár idem dať McMenu a spať 4 hodinky...


5 komentárov:

  1. Prosím, píš viac článkov. Milujem to čítať, keďže krátkodobý sen ísť na medicínu sa mi vyparil ako som narazil na zložitejšiu gymnaziálnu chémiu tak si to aspoň vynahradzujem tým, že čítam teba. Je to topka.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Prokrastinácia vidím že šľape na plné obrátky počas skúškového. U nás v KE sa skôr pýtajú či sa učíme na hygiene správne si umývať ruky, ale paradoxne z 10 lekárov vedia "učebnicovo" umývať ruky možno tak 2 :D najlepšie si pamätám na základoch zdravotnej starostlivosti mala v prednáške pani profesorka, že sa dezinfikuje plocha veľkosti 4x4 cm, prišli sme do praxe, začali sme dezinfikovať a sestričky na nás pozerali či nie sme padlí anjeli :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čo už, teória a prax,hlavne ta slovenská, sa veľmi často rozchádzajú... :)

      Odstrániť
  3. Toto je oznámenie pre širokú verejnosť, ktoré nás zaujíma
    nákup obličiek a práca s rôznymi darcami obličiek, aby to bolo možné
    zachráňte našich pacientov, ak máte záujem predať obličku, láskavo nás kontaktujte, aby sme mohli potvrdiť, či ste zápasom, ktorý nám daruje obličku
    trpezlivosť a veľké odmeny čakajú na každého darcu. Kontaktujte nás na našom e-maile: jupitermedicalcentreinc@gmail.com alebo nás kontaktujte na WhatsApp: +1 (515) 293-5520

    OdpovedaťOdstrániť