1. ročník, 2. ročník, 3. ročník, Iné

pondelok 27. augusta 2018

Zubné lekárstvo

 Aký je rozdiel medzi zubárom a lekárom? Keď zubárovi v kresle skolabuje pacient, zavolá lekára.

 Ba dum tss, haha, nebolo to ani moc smiešne a ani to nie je celkom pravda, ale klikbejt je klikbejt. Rovnako to tu nejde byť ani onanovanie nad tým, ako sú medici všeobecní lepší a ako to majú ťažšie než medici zubní. Jednak to nie je v konečnom dôsledku pravda a jednak som z toho nezmyselného porovnávania tak nejako dospel. Nuda, čo? 

O čo ide?
 
Zubné lekárstvo je ako predmet aj u nás, účasníkov programu všeobecného lekárstva. Konkrétne vo 4. ročníku a je vo forme tzv. blokovej výučby. Blok znamená, že to nespríjemňuje život po dobu celého semestra, ale len na pár cvičení ako ustálená jednotka. V prípade zubov to boli konkrétne 3 dni výučby s centrálou na Heydukovej a bolo to vo viac-menej klasickom intervale (bored to death; dosť zaujímavé>. Konečne nešlo o predmet dokazujúc si aký je dôležitý formou učiva a následnej skúšky na úrovni mini-atestácie - a že ako samostatný študijný odbor na fakulte na to mal potenciál - ale išlo o stručný prehľad toho najpodstatnejšieho od zubného kazu, cez náhrady až po nádory. Nasledovala skúška, kde konečne nebol prítomný nezmyselný a zbytočný test a rovno sa odpovedalo na 2 potiahnuté otázky z čísla 48. Boli tam sprostosti, ktoré sa učli sprosto, boli tam zaujímavé veci, ktoré je fajn vedieť. Skúšajúci bol v pohode a celkovo nie je najmenší dôvod mať na zuby ako blokový predmet ťažké srdce, v žiadnom smere. Navyše čakať na skúšku v čakárni pre pacientov má svoje čaro. :-)   

Aký je rozdiel?

Ok, takže aký je rozdiel medzi zubným lekárom a lekárom doktorom? Lekárska fakulta má dva základné študijné odbory (resp. tri ak rátame biomedicínsku fyziku) - Všeobecné lekárstvo a Zubné lekárstvo. Rozdiel je už v prijímacích skúškach - otázky sú síce rovnaké, ale na prijatie na Zubné lekárstvo treba skórovať spravidla o dosť vyšší počet bodov, čo je logické, nakoľko zubárov je ročne prijatých ďaleko menej ako ľudí na Všeobecné lekárstvo. 

Čo sa týka rozdielu v samotnom štúdiu, okrem iného poradia predmetov v jednotlivých semestrov, poslucháči Zubného lekárstva toho majú v teoretických predmetoch prebraté spravidla menej ako tí Všeobecní, resp. dôraz majú na hlavu/ústnu dutinu a krk a zvyšok je do rôznej miery okresaný. Prečo? Pretože od prvého dňa na fakultu je ich výučba zameraná k tomu, že po 6. rokoch štúdia z nich budú zubní lekári a tomu je všetko prispôsobené. Prečo je toho na Všeobecnom lekárstve teoreticky viac? Pretože od prvého dňa na fakulte je naša výučba zameraná k tomu, že po 6. rokoch štúdia môžeme robiť viac-menej čokoľvek (okrem zubného lekárstva :-) v rámci dostupných špecializácii. Tu bohužiaľ treba zrútiť klasickú otázku v smoltóku "A aká je tvoja špecializácia?" pretože medik do ukončenia štúdia oficiálne žiadnu špecializáciu nemá - po obhájení diplomovky a zložení štátnych skúšok je absolventom Všeobecného lekárstva a až následne si môže vybrať tú či onú špecializáciu. Od pediatra cez chirurga, psychiatra, očného až po pľúcneho, internistu,... 6 rokov driny a ešte ste poriadne ani nezačali... na guľku, čo? 

V tom argumentačnom boji, ako to majú Všeobecní ťažšie sa veľmi často zabúda na to, že zubári okrem toho, že sa tiež učia aj praxujú v podstate už od prvého ročníka. Modelujú veci, ktoré by sme my šmarili o zem. Na druhej strane je pravda, že kým absolvent Zubného lekárstva vychádza z fakulty ako "hotový produkt" a môže viac-menej ihneď pracovať ako plnohodnotný zubár, my si po 6. rokoch môžeme dať akurát tak status na facebook, že aha, podarilo sa a rovno ísť makať na atestáciu ďalších x rokov. A tak popri ceste BTW, my na všeobecnom tak všeobecne plačeme, koľko zbytočného sa musíme učiť počas tých šiestich rokov. A teraz si predstavte toho chudáka zubára, ktorý tam je len kvôli tým zubom... :D 


MUDr. vs. MDDr.

K zmene titulov absolventov zubného lekárstva z MUDr. na MDDr. prišlo len nedávno, konkrétne v r. 2009. Dovtedy im bol udeľovaný rovnaký titul, čo je pri najmenšom divné. To naše MUDr. totiž znamená Medicinae Universae Doctor. A toto nie je ani hejt, ani hovorenie, kto má toho viac alebo kto to má ťažšie, ale zubní lekári proste nie sú absolventmi všeobecného lekársta, takže práve nahradené Universae tam v podstate nikdy ani nemalo čo hľadať. Čo tam hľadalo nevie asi nik a asi je to aj jedno, len som chcel poukázať aj na tento (ne)rozdiel a zaplniť nejaké riadky textu. Hotovo. 

Záver

Predmet Zubné lekárstvo neuškodil, nepôsobil traumaticky, dal základný prehľad a do určitej miery potvrdil, že som si vybral správne ísť všeobecnou cestou. Z hľadiska obľúbeného porovnávania je celkovo zbytočné hodnotiť, kto to má ťažšie. Na Slovensku sú vysoké školy, ktoré skončí každý ak ho na ceste do nej neprejde električka, no aj tak by sa tam študovalo prinajmenšom nepríjemne, ak to človeka nebaví. Nehovoriac o tom, že naša škola medzi také zrovna nepatrí, bez ohľadu na študijný odbor na nej. Na samom sebe viem, že práca zubárov je/vie byť neskutočne náročná a pomerne dosť špecializácii všeobecného lekárstva v konečnom dôsledku nie je tak náročné vykonávať ako povolanie, minimálne fyzicky. Teda pardon, poslanie, nie povolanie, lebo ma tu ešte zhltnú motivační nadšenci. A vôbec, len máločo vie trápiť tak veľmi a tak často ako zuby, touto cestou by som chcel pozdraviť všetky osmičky, ktoré mi neskutočným spôsobom spríjemnili už dve skúškové obdobia. Takže, radšej sa vzájomne ľúbme, rešpektujme a hlavne - nakoľko vymeniť obličku za zuby ma moc neláka - si dajme kolegovské zľavy pre Kristove rany...  

75 komentárov:

  1. Keď už sme pri téme tituly, potrebujeme ich?
    Nemal by byť titul Dr. obhájení kvalitnou akademickou výskumnou prácou?
    Čo keby sme dostali titul lekár alebo zubár?
    Čo vlastne označuje slovo doktor? Môžem byť doktor fylozofie, práva, prírodných vied. Takže...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Osobne nepotrebujem žiaden titul, ale keďže sme na Slovensku, povedal by som, že minimálne naša všeobecná mentalita ich potrebuje. Častokrát vidím profesora menovaného prezidentom s ďalšími 3 titulmi za menom ako sa podpisuje len menom a priezviskom a ešte častejšie vidím, ako sa niekto podpisuje s titulom Bc., ktorý je v našom systéme v podstate k ničomu.

      Titul "doktor" obhájený (kvalitnou) akademickou výskumnou prácou je a voláme ho PhD.

      A práve preto, že Dr. môže byť doktor práva alebo filozofie, sú tam tie prvé písmenká predtým ako MU (lekár), MD (zubár), JU (právnik) atp...

      Takže... Neviem, čo chcel básnik povedať, ale snáď to je jasnejšie. :-)

      Odstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj ☺️ vedel by si mi poradiť, ako sa mám testovat otázky z prijimackovych podkladov? Myslím tak, že ked už ich,, viem'' , ale potrebujem sa otestovat - poprehadzovane odpovede, náhodná otázka ...... Najprv som si robila, pisala sama testy, ale trva to naozaj neskutočne dlho a neviem ako inak sa ich mam dobre doucit a odskúšať .... Dakujem za odpoveď

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, v jednom článku je na to taký jednoduchý program od môjho kamaráta, pohľadaj ak estenie je neskoro. :-)

      Odstrániť
  4. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. -Alžbeta, čakajú ma prijímačky budúci rok a už teraz som vyklepaná z chémie..😂 Resp. máš nejaké tipy (alebo aj autor tohto neskutočného blogu.. 👌🏻) ako sa chémiu naučiť? Či ísť po otázkach, alebo si preopakovať celky učív a skúsiť to potom, lebo teraz mám pocit akoby to boli tak hlúpo položené otázky, že aj keby som vedela o čo ide, čo väčšinou len jemne tuším, mala by som pocit, že biflenie je jediná možnosť.. Lenže bifliť sa to, mi zase príde ako úplná strata času.. Tak len prosím o nejaký insight od niekoho kto to už má za sebou..,čo obdivujem 😉🤔

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, prijímačky som mala len pár dní dozadu. Chémiu sa určite neodporúčam bifliť, pretože tým, že na prijímačkách povyberajú len niektoré konkrétne odpovede resp. zmenia znenie otázky z kladnej na zápornú alebo naopak, ťa to môže veľmi zmýliť. Ja som sa učila tak, že som si daný celok najprv naštudovala a potom som si prešla otázky. Samozrejme, v testovniciach sú aj veci, ktoré sa v škole nepreberajú tak dopodrobna. Tým pádom som si potom tieto nové informácie dopisovala do zošita alebo rovno do učebnice, aby som to potom pri záverečnom opakovaní mala na očiach. Ak niečomu naozaj nerozumieš, poraď sa s učiteľom/učiteľkou. V tomto smere už musí ísť všetká hanba bokom :)

      Odstrániť
  6. Ahojte, v prvom rade chcem vzdať poklonu tomuto blogu, resp. jeho autorovi, lebo ma veľmi pobavil a zároveň poskytol veľa užitočných informácií s veľkým U!:) a potom by som už prešla k veciam, ktoré mi nedovolia pokojne spávať:)..Chcela by som sa opýtať, ako sa odlišujú prijímačky na zubné lekárstvo od tých na všeobecné. (Ja mám záujem o zubné:)) Vyberajú sa otázky z rovnakých 3000 otázok?(to je syntax:D)A naozaj sa stáva, že znenie otázky môžu preformulovať z kladnej na zápornú? Ak by mi niekto odpovedal, bola by som veľmi veľmi vďačná. Ďakujem:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, ďakujem.:-) Prijímačky by mali byť tie isté len na zubné potrebuješ viac bodov - za mojich čias to bolo dosť veľa, ale za posledné roky to išlo dolu vodou, presné čísla sú na stránke fakulty. Otázky sú teda z rovnakých otázok. :-) Že by menili znenie otázok na kladné/záporné si ja nespomínam, ale keď to vieš a pozorne čítaš, nemal by byť problém otočiť to.

      Odstrániť
    2. Jasné, to by nemal byť:). Ďakujem pekne za odpoveď, už som pokojnejšia:)

      Odstrániť
  7. Toto je oznámenie pre širokú verejnosť, ktoré nás zaujíma
    nákup obličiek a práca s rôznymi darcami obličiek, aby to bolo možné
    zachráňte našich pacientov, ak máte záujem predať obličku, láskavo nás kontaktujte, aby sme mohli potvrdiť, či ste zápasom, ktorý nám daruje obličku
    trpezlivosť a veľké odmeny čakajú na každého darcu. Kontaktujte nás na našom e-maile: jupitermedicalcentreinc@gmail.com alebo nás kontaktujte na WhatsApp: +1 (515) 293-5520

    OdpovedaťOdstrániť
  8. EaseUS Data Recovery Pro License Code With Crack 2020


    Easeus Data Recovery Activation Code is a finest completely free data recovery software. By using this you can recuperate organized, taken off and along with dropped data. You may recuperate it because of a laptop computer or Particular Personal computer and detachable system speedily likewise as unbelievably effectively. It usually normally requires site which the knowledge throughout the drive or software is dropped due into a crash of program or unintended deletion. Easeus data recovery 2020Entire crack with license code Free of charge Download is barely one of the greatest data recovery software courses. EaseUS Data Recovery 12 Extensive newest version free Download + Splendid & cute patch is the Totally costless Version. It is able artist that you'll be able to make use of to recover answers by means of your hard disk drive, UNIVERSAL SERIES BUS drives, memory space cards, likewise as other removable storage devices too. It shows to be an amazing unit for each Mac in addition as windows


    EaseUS Data Recovery License Code could be the best absolutely no charge data recovery software to resolve all data reduction issues - recover data files from tough drive, exterior tough drive, USB drive, Memory card, digital camera, mobile phone, music player and a great deal more units as a result of deleting, formatting, software crash, hard drive injury, virus assault, partition decline or other unknown points

    OdpovedaťOdstrániť
  9. So, to be able to sparkle your wife’s day, MomJunction has stunning Good Morning Text For Wife. We bet your wife will be swept off her ft.


    As we all are aware that the connection somewhere between spouse and partner has usually been excellent and today we've been below with some of the best good morning wishes to the spouse to generate that romance a lot more fabulous. Listed here, we're likely to deliver you some good morning texts for her to would like your lovely wife a contented morning. She will truly feel fulfilled and happy to view your message when she's going to wake up while in the morning. Everybody under the sun wishes to really feel absolutely love and get appreciate from their partner.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Its a indisputable fact that how wonderful a person’s day ends up really being mostly relies upon on how they started out it on the morning. It is usually for this reason why it can be important that you just begin the process of your day over a beneficial note. And what more beneficial process to do this than receiving a heartfelt good morning concept from a cherished one?!
    They're extraordinary birthday messages ranging from sweet to inspirational that one could deliver to your beloved mom to offer her a good begin the process of on the morning and enhance her chance of owning a gorgeous day. Visit for Lovely Quotes Good Morning Mother

    OdpovedaťOdstrániť
  11. April Fool’s Day is here to help you. funny april fools sayings.one; another kind of person is sold by me and is still counting money, for example, you who read text messages are called fools !! I wish you a happy holiday!

    OdpovedaťOdstrániť

  12. Wow, amazing weblog structure! How lengthy have
    you ever been blogging for? you made running a blog look easy.
    The entire glance of your web site is magnificent, let alone
    the content!
    allavsoft video downloader converter crack
    gilisoft secure disk creator crack
    wps office cracked

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Consumer Reports Best Artificial Christmas Tree around a real one will not likely make your holiday break any much less dazzling. Assuming that you choose one of quality, no one might be able to tell you happen to be doing work with a phony fir. In point of fact, in excess of the many years, the design of artificial trees has improved a lot of, some of them look specifically just like the real issue. As well as the most reliable component is today, trees occur pre-lit, wholly decorated, and included in snow, earning them all the more magical.


    To make certain you pick the best tree quite possible, Rachel Rothman, the main technologist and director of engineering with the Good Housekeeping Institute, claims to look for a man-made tree that advertises “true needles” or “real experience.” They’re designed to greater intently mimic the take a look of a real Christmas tree.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Hi, I think your blog may be browser compatible.
    The cost, when I view your blog in Firefox, it looks fine, but when I open it in Internet Explorer, it overlaps.
    I just want to bow to you briefly!
    Also, an amazing blog!
    abelssoft screenvideo crack
    adobe illustrator crack
    mathtype crack
    plumbytes anti malware crack

    OdpovedaťOdstrániť
  15. This is actually interesting and useful information.
    I am glad you shared this help
    information with us.
    Let us know.
    Thanks for sharing.
    fl studio crack
    movavi slideshow maker crack

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Great web site. A lot of useful info here. I’m sending
    it to several buddies ans additionally sharing in delicious.
    And certainly, thanks for your sweat!

    leawo total media converter
    f secure internet security crack
    syncbackpro crack
    angry birds apk

    OdpovedaťOdstrániť
  17. I loved as much as you will receive carried out right here.
    The sketch is attractive, your authored material stylish.
    nonetheless, you command get got a shakiness over that you wish
    be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly
    again as the same nearly a lot often inside case you shield this hike.
    foxit phantompdf activation key crack
    nitro pro enterprise crack
    easeus data recovery wizard crack
    cyberlink powerdirector crack

    OdpovedaťOdstrániť
  18. The interesting part of the content I found on your blog. And raise funds to confirm that I have a very satisfied account on your blog
    iobit malware fighter pro
    cleanmymac crack
    ytd video downloader pro 2020
    snagit 2019 crack

    OdpovedaťOdstrániť
  19. I really love your blog.. Great colors & theme.
    Did you develop this website yourself? Please reply
    back as I’m hoping to create my own site and would love to know
    where you got this from or just what the theme is named.
    Thank you!
    microsoft office 2019 product key
    4k video downloader crack
    fontlab crack
    isobuster crack
    lashboot crack
    windows 10 pro iso for free 32 bit and 64 bit

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Hi there it’s me, I am also visiting this web page on a regular
    basis, this web site is actually good and the users are truly
    sharing fastidious thoughts.
    videopad video editor crack
    eset nod32
    garena free fire winterland

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Great blog! Do you have any useful tips for aspiring writers?
    I am planning to create my own website as soon as possible, but
    It's completely missing. You offer
    Is it a free platform like WordPress or a paid option? There are so many options I can
    I'm confused ... any advice? Thank you!
    speedify crack
    rhinoceros crack
    webroot secureanywhere antivirus crack
    sketch crack
    avira phantom vpn pro crack

    OdpovedaťOdstrániť
  22. I like the result, I found what I wanted, and you completed a 4-day hunt!
    God bless your husband and wish you a happy day.
    ip camera recorder crack
    smartdraw crack
    mirillis action crack

    OdpovedaťOdstrániť
  23. After looking over a number of the blog posts on your
    the site beutiful post this is good working of site
    spotify cracked
    playnite portable crack

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Thank you, I’ve recently been searching for information about this subject for a long time and yours is the best I have found out so far.Videopad Video Editor Crack

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Its really solid for you from an overall perspective all window programming foundation. This site is tangling its article are major and vivifying. I appreciated and bookmark this site on my chrome. This is where you can get all break programming in like way present in clear manner.
    https://cracksmob.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Its truly strong for you from a general viewpoint all window programming establishment. This site is tangling its article are major and vivifying. I appreciated and bookmark this site on my chrome. This is the place where you can get all break programming in like manner present in clear way.
    https://zsactivatorskey.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  27. It's also likely to convert the figure, pinch the brilliance and illumination, restore clothes, modify the location, as fine as get rid of pink eyes and make the most of sharpen, distinction, blur, burn up and dodge equipment. Passport photo maker at no cost is too incredibly painless to employ. No compound operation is requisite to full the obligation. The border is accessible and effortless to operate. https://freecrackbox.com/passport-photo-maker-9-0-crack/

    OdpovedaťOdstrániť
  28. It is time to establish some longer-term goals and it is time to be happy.
    I have learned this post, and if I can only recommend some questions or recommendations.
    You may be able to write the next articles on this subject.
    I want to learn more stuff about it!
    studiolinked vst crack
    aiseesoft data recovery crack

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Great post. I am very grateful to you for sharing this useful and helpful information with us. Keep it up and keep sharing this type of useful information with us.
    Microsoft Office Crack
    Kutool For Excel Crack
    Download TC Games Crack
    gihosoft registration key
    deskscapes crack
    warband serial key
    beyond compare key
    tridef 3d crack

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Never before have I seen an employee so dedicated, hard-working, and yet still tenacious at the same time. You’re an inspiration to all of us!


    unity pro crack

    auslogics file recovery crack

    OdpovedaťOdstrániť
  31. It is wonderful to be here with everyone, I have a lot of knowledge from what you share, to say thank you, for more info visit, cracksz.com

    diskgenius-for-mac crack free download
    pluraleyes crack free download
    aact-crack free download
    windows-server crack free download

    OdpovedaťOdstrániť
  32. I have seen your writing skills. Your writing skills are very amazing. I also like your writing skills very much.
    I think you are a heavy and an old blogger. Keep it up and keep sharing this type of posts with us.
    malwarebytes crack
    ultra adware killer crack
    mocha pro crack
    removewat crack
    xlstat crack
    Crack Like

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Oh my goodness! Impressive article dude! Thanks, However I am having troubles with your RSS. I don’t understand the reason why I am unable to join it. Is there anybody having the same RSS issues? Anyone that knows the answer will you kindly respond? Thanx!!
    adobe creative cloud crack
    quantum break pc crack
    freefilesync crack

    OdpovedaťOdstrániť
  34. I really like your site. Fantastic colors and themes.
    Did you create this site yourself? Reply again because I hope to create my own
    site itself and I would like to know where you have come to
    it is here or where the item is named from.
    Thank you!
    trustsoft historykill crack
    adobe illustrator cc crack
    wondershare vdownloader crack
    iobit unlocker crack

    OdpovedaťOdstrániť
  35. My cousin recommended this website to me. I'm not certain if
    He wrote this post since no one else knows as much about my condition as he does.
    You're incredible! Thanks!
    minitool power data recovery crack
    dr web cureit crack
    windows kms activator ultimate crack
    final draft crack

    OdpovedaťOdstrániť
  36. You actually make it seem so easy with your presentation,
    but I really think this topic is something I don't think I would ever understand.
    It seems very complex and very broad to me. I'm looking forward to your next post, I'll try to kneel!
    wm recorder crack
    samsung tool pro crack

    OdpovedaťOdstrániť
  37. I really appreciate your clever writing as a design for your blog.
    Is it a payment problem or did you receive it yourself?
    In any case, it is best to stay in writing.
    It's rare to see a webpage as beautiful as this one.
    hma crack
    final cut pro x crack
    gears war crack
    blackmagic fusion crack

    OdpovedaťOdstrániť
  38. I feel that is among the so much vital info
    for me. And I am satisfied studying your article.
    But want to statement on few common issues, The web site taste is wonderful, the articles are really excellent.
    Excellent activity, cheers.
    tweakbit driver updater crack
    solidworks crack

    OdpovedaťOdstrániť
  39. I loved as much as you will receive carried out right here.
    The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
    nonetheless, you command get bought an nervousness over that
    you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since
    exactly the same nearly a lot often inside case you
    shield this increase.
    edraw max crack

    digidna imazing crack

    malwarebytes crack

    dxo photolab crack

    OdpovedaťOdstrániť
  40. Your website has a great design. Colors and themes that pop!
    Is this a work of your own? Please respond again since I want to construct one of my own.
    and I'd want to know where you've came from on this site
    The item's name is derived from this location.
    Sincerely,
    templatetoaster crack
    progecad pro crack
    windows 10 pro education crack
    hide my ip crack

    OdpovedaťOdstrániť
  41. I like this article. I was searching over search engines and found your blog and it really helps thank you very much…
    apowerrec crack a task scheduler function as well which can help record screen automatically when you are absent from your computer. apowerrec crack is indeed convenient for those who desire to record online meetings, e-learning courses, and live streaming videos. apowerrec crack can also set it to stop recording automatically when exceeding the file size or recording time you have customized. apowerrec crack

    OdpovedaťOdstrániť
  42. With your presentation, you make it appear so simple, but I find this subject to be one that I believe I will never understand.
    It appears to be far too sophisticated and vast for me.
    I'm looking forward to reading your future post,
    I'll make an effort to grasp it!
    amolto call recorder for skype crack
    vcard wizard pro crack
    secureaplus crack
    movavi video converter crack

    OdpovedaťOdstrániť
  43. It's possible that your blog may be linked from myspace?
    Many individuals, in my opinion, would enjoy your writing.
    Let me know what you discover. Your warm sentiments mean a lot to me, so thank you.
    coreldraw graphics suite 2019 crack
    coreldraw graphics suite x7 crack
    fifa 16 crack

    OdpovedaťOdstrániť
  44. Oh, God! Wonderful friend article! Thanks. However, I have problems with your RSS feed.
    I don't understand why I can't join. Does anyone have the same problems with RSS? Who knows the answer, could you answer me? Thanks!!
    hot alarm clock crack
    microsoft office 2010 crack
    mailbird crack
    stardock windowblinds crack download

    OdpovedaťOdstrániť
  45. On the Internet, I was overjoyed to discover this establishment.
    This was a fantastic read, and I owe it to you at least once.
    It piqued my interest a little, and you were kind enough to keep it.
    Become a fan of a new item on your site
    asphalt 8 crack
    icecream screen recorder crack
    youtube by click crack
    vectric aspire crack

    OdpovedaťOdstrániť
  46. Nice blog this! In addition, your website loads very quickly! Which hosts are
    do you use? Can I get your affiliate link to your web host?
    I wish my page loaded as fast as yours lol.
    plex media server crack
    iobit smart defrag crack
    iobit driver booster pro crack

    OdpovedaťOdstrániť
  47. This great article has really peaked my interest.
    No errors were found during the check.
    You can use it. I hope you like it.
    vmix crack
    windows 7 Crack
    universal crack
    youtube by click premium crack

    OdpovedaťOdstrániť
  48. Oh, God! Wonderful friend article! Thanks. However, I have problems with your RSS feed.
    I don't understand why I can't join. Does anyone have the same problems with RSS? Who knows the answer, could you answer me? Thanks!!
    easeus everysync crack
    virtualdub crack
    virtualdub crack
    avast virus definitions crack
    microsoft office professional plus 2013 crack
    adguard premium crack
    avast secureline vpn crack
    pluraleyes crack

    OdpovedaťOdstrániť
  49. This software is ideal for sending emails. It has lovely attributes. It helps you save time.Read more

    OdpovedaťOdstrániť
  50. I am very impressed with your post because this post is very beneficial for me and provide a new knowledge to me.
    Stardew Valley Crack
    genymotion crack
    The Sims 4: Island Livin Crack
    Parkitect Crack

    OdpovedaťOdstrániť
  51. Oh, God! Wonderful friend article! Thanks. However, I have problems with your RSS feed.
    I don't understand why I can't join. Does anyone have the same problems with RSS? Who knows the answer, could you answer me? Thanks!!
    magix music maker crack
    avira system speedup crack
    blackmagic fusion crack
    movavi screen recorder crack
    mediahuman youtuvbe downloader crack
    avg internet security crack
    careueyes pro crack
    spyhunter crack keygen

    OdpovedaťOdstrániť
  52. I am very impressed with your post because this post is very beneficial for me and provides new knowledge to me.
    Advanced SystemCare Pro
    SnapGene Viewer
    Wondershare UniConverter ss

    OdpovedaťOdstrániť