1. ročník, 2. ročník, 3. ročník, Iné

pondelok 28. marca 2016

Povinné prednášky na LF UK

Neoficiálne a polopatistické vysvetlenie najhorúcejšej témy Lekárskej fakulty posledných mesiacov.

Už ani neviem kedy dekan dal vyhlásenie, že účasť na prednáškach je povinná. Druháci a vyššie si viac-menej povedali "ok" a na prednášky buď začali chodiť, alebo na to kašlali ďalej ako doteraz. No big deal. Ohromne to ale začali riešiť naši prváci, lebo sú... no... prváci. Takže snáď vám po tomto bude jasné, čo sa deje a čo máte robiť, lebo mám pocit, že verše mojej obľúbenej básne od Jána Kostru sa každou chvíľou zmenia na "Každý deň položiť blbú otázku".

UPOZORNENIE: Som príliš lenivý si overovať historické fakty, takže poskytnuté vysvetlenie je len jednou z možných alternatív, ako to skutočne bolo. Takže to treba brať skôr ilustračne ako doslovne. Aspoň to dáva zmysel a snáď to prinesie pochopenie, prečo je momentálne taká situácia aká je. Hlavne sa s týmto nikde neoháňajte, že ten to napísal na blogu, tak je to 100% pravda a ideálne to nepoužívajte ako argument. Dik.  

Základný fuckt: Prednášky boli povinné aj doteraz.

WAT? Ak boli povinné aj doteraz, prečo na ne každý chodil dobrovoľne ergo chodil na ne len zlomok ročníku? Pravidlá na fakulte platia už dlho. Ešte aj vaši rodičia, ak ste študenti LF UK v nižšom ročníku, ideálne v tom prvom, pravdepodobne neboli ani na pláne päťročnice. Prednášky mali pôvodne rovnakú váhu ako praktické cvičenia, teda účasť bola povinná. V roku 19XY bol počet študentov Lekárskej fakulty len zlomok dnešného čísla. Povedzme, že ich v určitom roku bolo v ročníku 30. Účasť na prednáške jasná, prezenčka teoreticky hotová za 3 minúty. Počet študentov v ročníku každým rokom stúpal, až sa dostal na súčasný približne desaťnásobok. Postupne, rok po roku, bolo študentov na prednáške päťdesiat, potom sedemdesiat, zrazu sto... Navyše, mám pocit, že študenti rokov minulých neboli taký lazy piece of shit ako sme my a neprísť do školy si len tak nedovolili. Ak ale časom bolo v posluchárni cez sto ľudí, vyučujúci postupne prestali robiť prezenčku, keďže to bolo časovo neúnosné a nezmyselné, akýsi rebeli si povedali, že na prednášku jednoducho neprídu. V dave si to nikto nevšimol. Kamaráti videli, že neprišli, videli, že sa im nič nestalo a neprišli tiež. Počet študentov sa znížil a vyučujúcim pravdepodobne len odľahlo. Treba zvýrazniť, že celý ten proces bol POSTUPNÝ a prebiehal PLYNULO. Nestalo sa to z týždňa na týždeň, z mesiaca na miesiac a pravdepodobne ani z roka na rok.

Ak si doteraz nepochopil(a), skúsme inak: Účasť na cvikách je teraz povinná a musíš mať 100% účasť. Je vás v dvojkrúžku +- (určite skôr plus) 20. Teraz si predstav, že počet študentov stúpne razom enormne napr. na číslo 1. LF UK v Prahe, teda okolo tisíc.  V dvojkrúžku je vás na cviku cez 60 a učí vás len jeden učiteľ. Ak by to bol analogický model k prednáškam, o rok by vás bolo v dvojkrúžku 70. Potom 80. Priestorovo aj výučbou je to nemožné, takže dúfam chápeš, že je to len prirovnanie. Zrazu by vás bolo sto a ten jeden chudák učiteľ by si povedal, že kašle na prezenčku. Niekto si povie - nerobí prezenčku, kto si všimne, že jeden zo sto nepríde? A nepríde. V postupnom procese, ktorý trvá roky a jednotlivé zmeny nie sú na prvý pohľad badateľné - to je možné až spätne - by sa z cvičení stalo presne to, čo sa stalo s prednáškami. Všetci by nabrali dojem, že chodiť tam je dobrovoľné a ako študenti, tak aj vyučujúci by to brali za samozrejmé. Veď tak to bolo "vždy". Lenže nebolo, ale to si oni nemajú šancu pamätať.

Ok, got it? Ak nie, tak sorry, si na zlej škole. 

Prečo sa to začalo riešiť teraz, keď to doteraz tak "fungovalo"?

Pretože dekan sa stal dekanom. Sám učí na svojej klinike a vidí účasť, teda skôr neúčasť, na prednáške a dozvedá sa, že je to tak všade. A nastáva to spomenuté ohliadnutie späť (ako to fungovalo, keď chodil do školy on a ako to (ne)funguje teraz). A to, že to nefunguje, objektívne povedané, aj keď my, študenti sme v maximálnej miere pobúrení, čo si to dovoľujú, nie je správne. A o prednáškach hovorí to aj študijný poriadok a vôbec nie v prospech ich dobrovoľnosti. Že sa to rieši treba zobrať ako fakt, čo sa mi ale osobne nepáči je, že sa rieši buď neúčasť študentov, na čo prskajú učitelia, alebo nedostatok priestorov, na čo prskajú študenti. Nikto ale nehovorí o tom, prečo tam tí študenti pôvodne prestali chodiť - o kvalite tých prednášok. To je ale debata na inú časť témy Prednášky.

Čo teraz s prednáškami?

Kým nie sú vyriešené priestorové podmienky (napr. poslucháreň na Moskovskej ulici), neúčasť na prednáškach nie je nijakým spôsobom trestaná. Aspoň to stojí v oficiálnom vyhlásení dekana. Prezenčky sa však robia ostošesť a kto vám zaručí, že nejaký empatický skúšajúci na skúške nevytiahne nejaké lajstre, nenalistuje vaše meno a nebude hodnotiť podľa účasti na prednáške? No, dekan... Takže ak sa také niečo stane pred novým školským rokom, kedy majú byť vyriešená priestorová otázka, resp. zavedené online prednášky, sťažovať sa treba tomu najvyššiemu.

Záver

Prednášky sú povinné, nateraz ak na ne neprídete, podľa vyhlásení sa vám nemá nič stať. Od nového školského roku, kedy majú byť pripravené priestory (čomu až tak neverím) majú byť povinné rovnako ako praktické cvičenia a ak na ne neprídete, nedajú vám zápočet, nepustia vás na skúšku, zhoríte v pekle,...

Samotná téma má strašne veľa otáznikov, absurdít a vecí, ktoré treba riešiť. A tiež to nebude trvať mesiac. Snáď máme ale jasno v tom základnom, že čo, prečo, kedy a ako.  

P.S.: Nejde mi komentovať vlastný blog, takže sorry za dočasné neodpovedanie. Už ma má dosť aj Google. 

17 komentárov:

  1. ahoj...prosím, mohol by si ma kontaktovať na emaily: patosem@centrum.sk...?....chcel by som sa súkromne niečo opýtat..veľmi by si mi pomohol....ĎaKUJEM

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj moja otazka s tymto clankom nesuvisi, prepac, ale chcela son sa opytat kolko vas brali do rocnika ked si nastupoval pripadne ci vies, ze bola bodova hranica od ktorej vsetkych brali? Len stresujem ci ma s mojimi bodmi zoberu :D
    Dakujem ti velmi za info

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem ja som napisala na 722. Všetko záleží od ostatných,ale určite sme už pod 250bodovou hranicou, len neviem dokedy sa písalo VL a kedy začali písať zuby. Teoreticky my mali prijať viac ako 250 pretože nie všetci sa dostavia na zápis,takže dúfam že nás príjmu

      Odstrániť
  4. Ahojte, koľko nás zobrali netuším (cca 300?), hranica bola u nás 703 bodov a nad ňu brali všetkých. Minulý rok to padlo na nejakých 690 alebo tak. 720 je určite v pohode. Aj 710 by som povedal viac-menej určite.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ano dnes dali vysledky, hranica 670 co podla excelovskej tabulky mojej mami vychadza skoro 400 ludi?? Ale som tam, vidime sa :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. žiadny článok takmer celý rok? :( máš toho asi veľa, že?..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No tak to pr, posledný normálny bol v marci. To nie je ani pol roka! Ale áno, mám toho trošku viac.

      Odstrániť
  7. Môžem sa opýtať? Tie priestory teda zväčšili ? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Samozrejme, že nie. O online prednáškach tiež ešte nepočuť... Klasika

      Odstrániť
  8. Zdravím. Chcel by som opýtať - nebol by to problém, keby som chodil na prednášky s prvým ročníkom? Počul som, že na VŠ môžem chodiť na akékoľvek prednášky. Učím sa na inej VŠ a mám nejaký čas na to. Ďakujem. Pekný deň prajem)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, urcite mozes ak chces. Rozvrh je na stranke fakulty.

      Odstrániť